Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Dantéval solymásztak Nagyhegyesnél (Fotók)

nepszava.hu/MTI|2017. okt 12. 12:31
[A+ A-]

Tóth Levente solymász madarával, a Dante nevű szirti sassal (Aquila chrysaetos) gyakorolt Nagyhegyes közelében - ezt Czeglédi Zsolt, az MTI fotósa örökítette meg. 

A szirti sas hazánkban fokozottan védett, eszmei, természetvédelmi értéke ötszázezer forint. Megtalálható Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Észak-Afrikában, habár manapság nagyon leszűkült az élőhelye. A hegyvidékeket, a sziklafalakat és a nyílt területeket kedveli.

Magyarországon rendszeresen költ 1-3 pár az Északi-középhegységben, télen olykor a Hortobágyon lehet megfigyelni őket. A 2012. januárban végrehajtott madárszámlálás eredménye alapján 7 szirti sas telelt Magyarországon. Magyar állatkertek közül egyedül a Szegedi Vadasparkban tartják. A 2016-os saslétszám felmérés során a Magyar Madártani Egyesület szakemberei és önkéntesei 6 darab szirti sast találtak Magyarországon.

A szirti sas testhossza 75-90 centiméter, szárnyfesztávolsága 190-220 centiméter, testtömege 3-6,7 kilogramm. Tollazata barna, a tollak vége szürkés; a fiatalok farka fehér, sötét végszalaggal, szárnyukon is van kevés fehér szín. Lábai hosszúak és vastagok, melyek hosszú, éles karmokban végződnek. Csőre nagy, horgas, erős tépőcsőr - írja a ritka fajról a Wikipédia.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!