Előző
Következő
új cikk

Belföld

Hadházy: újabb uniós közbeszerzést függesztettek fel

nepszava.hu|2017. okt 12. 13:08
[A+ A-]

A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock

Az elmúlt héten újabb, hatalmas, uniós pénzből finanszírozott, különböző laborgépek beszerzését célzó közbeszerzést függesztett fel a közbeszerzési döntőbizottság - hívta fel a figyelmet Hadházy Ákos, az LMP társelnöke e heti Korrupcióinfóján.

Az ellenzéki képviselő emlékeztetett, hogy az eddigi korrupcióinfókon már két olyan gigatenderrel is foglalkoztak, ahol az Állami Egészségügyi Ellátó Központ uniós forrásból vett, vagy vett volna új készülékeket, azonban a megbundázott közbeszerzések miatt pont dupla pénzt fizettek (vagy az időben közbeszóló Közbeszerzési Döntőbizottság miatt fizettünk volna) CT-kért, röntgenekért, vagy éppen lélegeztetőgépekért.

Mint Hadházy mondta, az ÁEEK-et elvileg azért hozta létre a Fidesz, hogy “a központosított közbeszerzéseken, nagy tételben, kedvezményesebben, olcsóbban lehessen vásárolni”. Ehhez képest a harmadik olyan példát mutatta be a politikus, ahol primitív és könnyen átlátható módon próbálta kizárni a tisztességes versenyt az ÁEEK.

A panasz lényege: a közbeszerzést úgy írták ki: “laborgépek” beszerzése 16 kórházba. Azonban - mint Hadházy a Korrupcióinfó honlapján írja - a “laborgép” egy rendkívül tág fogalom, egyszerűen nincs olyan piaci cég, amely egyszerre gyárt vagy forgalmazza mindegyik típust. Olyan ez, mintha egy közbeszerzést “közlekedési eszközökre” írna ki a kormány, de ebben egyszerre kérne ajánlatot személyautókra, teherautókra, repülőgépekre, kishajókra és villanymozdonyokra… Nyilvánvaló, hogy nincs olyan gyártó, vagy forgalmazó cég, aki egyszerre foglalkozik ennyi mindennel, mint ahogyan a laborgépek esetén sincsen ilyen. Nem véletlen, hogy a közbeszerzési törvény ilyenkor előírja a részajánlatok lehetőségét – egyrészt ezzel tágítaná a versenyt a kisebb cégek felé másrészt kiküszöbölné a “csomagolócéget“, akinek semmi valódi feladata nincsen, csak az, hogy “megbízható baráti” cégként bulizza le a közbeszerzést és egy plusz láncszemként plusz hasznot fölözzön le a “csomagolással” (mint láttuk azt pl. a lélegeztetőgépeknél) - emlékeztet a képviselő.

Szerinte teljesen nyilvánvaló logika lett volna itt megengedni a részajánlatokat, azonban az ÁEEK nem ezt tette: a részajánlatokat régiónként engedte meg. "A kiírás ellen úgy tűnik, hogy a teljes szakma tiltakozik" - fűzte hozzá Hadházy, amit az ÁEEK vezérének írt levéllel bizonyított. (A levelet ide kattintva olvashatja el!)

Kartellgyanú a CT-k beszerzése körül
Idén júliusban kavart nagy port az az eset, amikor az Országos Kardiológiai Intézetből szívműtét után, még nyitott mellkassal szállítottak át egy 12 éves kislányt a Heim Pál Gyermekkórházba, ugyanis a kardiológiai klinikán nincs komputertomográfia (azaz CT, a röntgen elvén működő diagnosztikai berendezés). A kislány nem sokkal később meghalt.
Hadházy ezután hívta fel a figyelmet arra, hogy két klinikát is érintette egy 2015-ös, CT-, MR- és röntgengépekről is szóló, 9 milliárd forint értékű közbeszerzés, amely miatt a Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú és túlárazás miatt indított vizsgálatot. Ezzel a beruházással egyébként Balog Zoltán és az Emmi is büszkélkedett, utalva arra, hogy a kórházi felszerelések ügyében nem jogos a kormányt kritizálni, hiszen a Fidesz kormányzása alatt jelentősen nőtt a CT-k száma a kórházakban. Ez ebben a formában igaz is, azonban az említett közbeszerzés során a versenyszabályok megsértése és bűncselekmény gyanúja is felmerült.Lájkoljon minket a Facebook-on is!