Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Népszerű juhokat tartani Magyarországon

nepszava.hu|2017. okt 12. 14:47
[A+ A-]

Azért élve vagyunk a legmenőbbek - Illusztráció/Shutterstock

Magyarországon évről évre bővül az anyajuh-állomány, és egyre többen foglalkoznak juhtartással. Az MTI tudósítása szerint  Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Mezőhegyesen egy juh bemutató mintatelep átadásán a KSH adataira hivatkozva azt is megjegyezte, hogy mindazonáltal a magyarországi juhfogyasztás csekély, átlagosan, személyenként 0,2 kilogramm.

Magyarországon az anyajuhok száma idén június 1-jén 811 ezer volt, 21 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A növekvő állományszám a kibocsátás bővülésében is tükröződik: a juh- és kecskeágazatban 2010 és 2016 között 9 százalékos volt a növekedés. Magyarország az Európai Unió negyedik legnagyobb élőjuh-exportőre. A célországok között meghatározó Olaszország, de jelentős volt a forgalom Szlovákiába, Horvátországba, Romániába, Szlovéniába és Törökországba is. Bár a hagyományos piacokon csökken a bárány iránti kereslet, ezt az utóbbi hónapokban kompenzálta a Törökországba és az arab országokba irányuló kivitel. Az FM a termeléshez kötött anyajuh támogatással, átmeneti nemzeti támogatással és tenyészkos támogatással segíti a gazdálkodókat.

Czerván György Juh bemutató mintatelep címet adott át Papp József juhtenyésztőnek Mezőhegyesen. Az OMÉK-on az idei Év tenyésztője cím birtokosának az ország egyik legnagyobb őshonos cigája törzstenyészete van - olvasható a közleményben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!