Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Régi soraim

Népszava|2017. okt 13. 06:11
[A+ A-]

Klassz dolog, hogy egy évvel és három nappal a Népszabadság bezárása után a Magyar Idők első oldalán minősíti a néhai lapot "mértékadónak tartott"-nak. Késői vigasz, de jól esik, hogy a kollégák ma már így emlékeznek. Kár, hogy tavaly nem adtak hangot ebbéli véleményüknek. Az is kár, hogy nem nagyon tudnak olvasni. Ha tudnának ugyanis, akkor a Soros György elleni támadásra most felhasznált, eredetileg 2003 decemberében, washingtoni tudósítóként írott régi soraim közül ezt is észrevették volna: "A Nyílt Társadalom Intézet a hatalomnak mindenütt gondot okoz, ahol baj van a demokráciával. A nyugati féltekén is." Ez valahogy nem került be a Magyar Idők szerdai eszmefuttatásába, csak az, hogy lám, a Népszabadság is írt Soros-doktrínáról.

Valóban írt, és aki kíváncsi rá, hogy mit, az megtalálja a ma már sajnos csak archívumként működő nol.hu-n, ha a keresőbe beüti, hogy "A Soros-doktrína". Gondolom, így tett az igazság és a kormány propagandapontjai közül kivétel nélkül mindig az utóbbit választó lap szerzője is, hogy aztán örömmel állapítsa meg: sejtése valós volt, valamit csak írtak "azok" is Sorosról.

Mi az hogy! Megírtuk, hogy a milliárdosnak világmegváltó eszméi vannak, hogy nem sajnálja rájuk a pénzt, hogy Ukrajnából és Fehéroroszországból kiebrudalták, hogy Oroszországban - már akkor - álarcos kommandósok randalíroztak alapítványa irodájában. Azt is, hogy a Milosevics-rezsim szerbiai és a Sevardnadze-kormányzat grúziai ellenfelei segítséget kaptak az alapítványaitól, amit részben egymás közti tapasztalatcserére fordítottak. Azt is, hogy nem tetszett neki George W. Bush neokonzervatív, amerikai felsőbbrendűségi tudattól vezérelt világfelfogása. Azt is, hogy szerinte az akkori jobboldali amerikai és izraeli kormányok politikája erősítette az európai antiszemitizmust. Azt is, hogy az "aki nincs velünk, az ellenünk" elvének hangoztatása a 30-as években Magyarországon hallottakra emlékezteti. Azt is, hogy Az amerikai felsőbbrendűség buborékja című könyvében megjósolta: a realitásoktól elrugaszkodott politika ki fog pukkadni, akár a tőzsdei buborékok.

Soros ugyanis, akármit képzelegjen is róla némely kormányzati potentát, nem titokban mesterkedik a világ meghódításán, hanem újságcikkeket, könyveket ír arról, milyen lenne az általa jobbnak, tökéletesebbnek gondolt társadalom. Ez a nyitott világ ott kezdődik, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány ügyletei, pénzügyi tranzakciói is átláthatók. Nem kell hozzá álbajuszt ragasztó tényfeltáró riporter, hogy kinyomozza, mire mennyit költenek: ott van az interneten.

A Magyar Idők annak a megemlítésétől is eltekintett, hogy Sorost a nácizmus, illetve a kommunizmus tapasztalatai sarkallták a jobb élet keresésére, s nem arról van szó, hogy magának akarna még több pénzt, hiszen ő, köszöni szépen, nagyjából rendben lenne. Az ember 87 évesen már úgysem eszik minden nap fél kiló kaviárt. A khm, "konzervatív" lap azt hitte, érvet talált a Népszabadság régi cikkében, de hát erről is hazudott. Szegényről aligha írja majd bárki, hogy valaha is mértékadónak tartották volna.

Horváth Gábor