Előző
Következő
új cikk

Belföld

Eljárnak a kezek - Brutális pedagógia

Népszava|2017. okt 13. 05:09
[A+ A-]

Hetes település határában - Forrás: Google Street View

 A sajtót is beengedik?! – nézett körül a Kaposvári Törvényszék aulájában az alacsony termetű, kopott bőrdzsekis vádlott, aki láthatóan nem örült a médiaérdeklődésnek. A Somogy megyei Hetes Somssich Imre iskolájának napközis tanítója, egyben helyettesítő tornatanára ellen egyebek mellett többrendbeli bántalmazás, védekezésre képtelen személy elleni könnyű testi sértés miatt emelt vádat a megyei főügyészség.

Gyula bácsi – ahogy a gyerekek hívták – az iskolai fegyelmezéshez brutális módszereket választott a vádirat szerint: pofon, nyakas járt az órai beszélgetés, a folyosói hangoskodás, vagy épp egy el nem készült lecke miatt. De ütötte a gyerekek fejét osztálynaplóval, munkafüzettel, olykor a lábukra taposott. Sokszor a diákok szeme előtt, máskor viszont a tanáriba vagy a tornaterembe rángatta a megregulázni kívánt delikvenst – az egyik ilyen alkalommal egy negyedikes fiúra például olyat vágott egy csővel, hogy vesetájékon bekékült a háta. A tanúként kihallgatott gyerekek szerint nemcsak az iskolában, de a nyári táborok során is hamar eljárt a keze. Egy hetedikes fiút dohányzás miatt a nyakánál fogva szorított a falhoz, egy ötödikest – aki ráadásul sajátos nevelési igényűként járt az intézménybe – pedig egy letört ablakléc miatt szintén a nyakánál fogva az ágyra lökött, majd párnát szorított az arcába. Mindezt a gyerekek szerint érezhetően alkoholos lehelettel, s zavart beszéddel. Az egyik fiú szerint például azért kapott fülest a napközis tanítótól, mert az azt hitte, ő csente el a vodkáját.

Akadt olyan ötödikes is, akit a tanári szoba szekrénysorára „kent fel” Gyula bácsi, aki az egyik kolléganője szerint remek ember, s kiváló pedagógus. Ugyanez a tanárnő teljesen természetesen jegyezte meg: mutasson már valaki olyan pedagógust, aki nem ütött még meg gyereket. Való igaz, korábban az iskola igazgatójának is eljárt a keze: egy iskolai sorakozó alkalmával zavart le akkorát az egyik fiúnak, hogy szüleinek fejfájás miatt haza kellett vinniük. S ugyanő nehezményezte, hogy belső információk alapján indult rendőrségi eljárás a kolléga ellen, hiszen ez rossz fényt vet az iskolára, el fogják vinni a gyerekeket az intézményből a szülők. Mint ahogyan azt jó néhányan amúgy meg is tették.

Mindeközben a tanári karban akadtak, akik többször is szóvá tették, megengedhetetlennek tartották agresszív kollégájuk viselkedését és fegyelmezési módszereit, véleményüket a bíróságon is vállalták, megerősítve a gyerekek által elmondottakat.

Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott a vádlottal szemben, ítélet novemberben várható.

Vas András írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!