Előző
Következő
új cikk

Külföld

Brexit - Egyhelyben topogás

Népszava|2017. okt 13. 05:36
[A+ A-]

Egyelőre több a vita, mint az egyetértés a brit kilépés utáni teendőkről az Európai Unió és London tárgyalói között.

Gyakorlatilag egyhelyben topognak a tárgyalások a Brexitről az Európai Unió és az Egyesült Királyság között — derült ki a megbeszélés-sorozat csütörtökön lezárult ötödik fordulóján. Michel Barnier uniós főtárgyaló brüsszeli sajtótájékoztatóján bejelentette: azt fogja javasolni a jövő hét végén összeülő állam- és kormányfői csúcsnak, hogy ne adjon zöld utat az egyeztetések következő szakaszának a megkezdéséhez. A francia politikus ugyanakkor nem zárta ki, hogy a két tárgyalóküldöttség decemberig kellő haladást érhet el a britek kiválásáról szóló megállapodás három legfontosabb témakörében.

A megbeszélések kimenetele miatt egyre jobban aggódó polgárok és az üzleti szféra megnyugtatására az Egyesült Királyság mielőbbi tárgyalásokat sürget a jövőbeni kapcsolatokról. David Davis brit kilépésügyi miniszter elismerte, hogy még vannak nézetkülönbségek, de megerősítette: London bízik benne, az október 19-20-iki EU csúcs felhatalmazást ad Michel Barnier-nak a Brexit utáni átmeneti időszakról szóló megbeszélések megkezdésére.

Jelenleg a pénzügyi elszámolás látszik a továbblépés legfőbb akadályának, de az uniós polgárok jogairól és az északír, illetve írországi helyzetről sem sikerült még közös nevezőre jutni. Barnier “nagyon zavarónak” nevezte, hogy a brit távozás költségeiről pusztán technikai jellegű tárgyalásokat folytattak, mert London továbbra sem hajlandó tisztázni, hogy milyen pénzügyi kötelezettségvállalásokat kíván tenni. A britek azt mondják, hogy erre csak akkor lesznek hajlandók, ha már tudják, hogyan fog alakulni a viszony a La Manche csatorna két partja között az EU-ból történő távozásuk után. Nem sokat közeledtek az álláspontok a szigetországban élő uniós polgárok, illetve a kontinensen letelepedett britek jogainak garantálásáról sem, bár ezen a téren sokkal jobbak a megállapodás esélyei, mint a többi tárgyalási fejezetben.

Szabály szerint
A Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerint az uniós tagság a kilépési szerződés hatályba lépésével, annak hiányában pedig a távozási szándék bejelentése után két évvel szűnik meg. Ebben az esetben ez a dátum 2019. március 29-e, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók. Az Európai Bizottság legkésőbb a jövő év novemberére szerette volna lezárni a tárgyalásokat, hogy 2019 márciusáig legyen elég idő az egyezmény tagországi és európai parlamenti ratifikálására.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!