Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Pénzért cserélnek vízmérőt

Népszava|2017. okt 13. 05:23
[A+ A-]

A mellékvízmérők kötelező cseredíjának eltörlése esetleg egy következő versenyképesség-javító csomag kapcsán merülhet fel – válaszolta tegnap kérdésünkre a második versenyképesség-élénkítő csomag bejelentése kapcsán Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára. Magyarázata szerint a mellékvízmérőkre a szolgáltatók egy fajta kényelmi szolgáltatásként tekintenek. (Megjegyzendő: a mellékvízmérő-csere azoknak, akik nem kívánják mások fogyasztását is fizetni, ugyanolyan kötelező díj, mint amihez hasonlók eltörlését most az Orbán-kabinet a zászlajára tűzte. Igaz, a mellékvízmérők kötelező cseréjének időtartamát nemrég kissé megnövelték.) Három éve Németh Szilárd fideszes rezsibiztos szintén kilátásba helyezte a probléma vizsgálatát.

A legújabb módosító csomaggal a gázbekötés engedélyezését mintegy száz, az áramét körülbelül 150 nappal rövidítenék meg – hangsúlyozta tájékoztatóján a helyettes államtitkár. Ez számításunk szerint az eljárási időtartamot körülbelül megfelezi.

Mostantól a lakáson belüli gázrendszer kisebb átalakításához se kell a gáztársaság engedélye: annak műszaki megfelelőségéről a felelős tervező tehet nyilatkozatot. Megszüntetik a szolgáltatás akár több hónapos szüneteltetését eredményező úgynevezett gáztömörség-vizsgálatokat is. A szivárgást pedig ingyen vizsgálják. (Igaz, a lakossági fogyasztói helyek műszaki-biztonsági felülvizsgálatáért eddig se kellett fizetni.) A szolgáltatók mostantól a fizetési határidőket nem tudják „önkényesen”, a fogyasztók hátrányára megállapítani – mondta.

Leszögezte: korábban hozott rendelkezéseik végrehajtását – a csatlakozási díjak eltörlését – egyik cég se utasíthatja vissza és más fizetési kötelezettséghez se kötheti. Víziközmű esetén visszamenőleg eltörölték a kiszállási, valamint az igénybejelentés feldolgozásával, elbírálásával és a felméréssel kapcsolatos díjakat.

Bár a kormányzat érvrendszerében továbbra is a szolgáltatókat támadja, a benyújtott törvényjavaslat inkább a cégeken kívüli felek - például önkormányzatok, más telektulajdonosok - határidőit rövidíti. A megkeresésünkre egyedül reagáló Elmű-ÉMÁSZ-nál így üdvözölték a módosításokat.

M. I.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!