Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Mind veszedelmesebbé fajul a spanyol járvány

Népszava-összeállítás|2017. okt 13. 10:03
[A+ A-]

Közeleg az újabb vész - A járvány a vidéken is még erősebben pusztít

Intézkedtek legalább száz katonagyógyszerésznek a sürgős  szabadságolása iránt

Napról-napra veszedelmesebb jelleget ölt a spanyol betegség. Most már oly nagyra nőtt a betegek száma, hogy sem kellő orvos, sem elegendő gyógyszer, sem elegendő hely nincs a betegség elleni küzdelemre. A gyógyszertárakban úgyszólván teljesen elfogyott az aszpirin-készlet, de kiszolgálni sem bírják a közönséget személyzethiány miatt.

A gyógyszerészszövetség a belügyminisztériumban sürgősen kérte a vidéki gyógyszertárak részére világítóeszközök kiutalását, a Magyarországi Gyógyszerész Egyesület pedig azt kérte, hogy a belügyminiszter járjon közbe a honvédelmi miniszternél, legalább száz katonagyógyszerésznek sürgős szabadságolása iránt, hogy a gyógyszertárak üzeme e súlyos időkben fönnakadást ne szenvedjen.

A betegségnek szombaton közzétett statisztikája szinte megdöbbentő: az utolsó napon 1611 újabb megbetegedés és 62 haláleset volt. Az október havi statisztika pedig, amely tíz nap adatait tartalmazza, még veszedelmesebb képét mutatja a járványnak. Eszerint október 1-től október 11-ig 6527 megbetegedésről és 383 halálesetről van tudomása a hatóságnak.

A beteglétszám e gyors megnövekedésére való tekintettel a polgármester arra kéri a főváros közönségét, hogy egyszerűen náthás, láztálán, kis hőemelkedést mutató betegeket ne küldjenek kórházba, mert különben a legrövidebb idő alatt nem lesz hely a súlyosabb betegek számára.

A járvány a vidéken is még erősebben pusztít

Kolozsvárról írják, hogy a vármegye csütörtökön tartott közigazgatási bizottsági ülésén a főorvos jelentette, hogy a spanyol betegség nem csak a városban, hanem a megye községeiben is veszedelmesen terjed. A hidalmási, kolozsvári és mezőörményesi járásban sok a beteg, de haláleset nem történt. A bánffyhunyadi járás Nagysebes községében különösen nagy méreteket öltött a járvány és 8 haláleset is történt. A gyulai járás területén 2, a tenkel járás területén 7 haláleset történt.

Sopronból írják, hogy pénteken délelőtt a járásbíróságon kitűzött tárgyalásokat el kellett napolni, mert a fel- és alperesek, a tanúk, a pörök egyéb résztvevői orvosi bizonyítvánnyal igazolták, hogy spanyol betegségben szenvednek és a tárgyaláson nem jelenhetnek meg. Az összes soproni iskolákat egyelőre két hétre bezárták. 

Újvidékről jelentik, hogy a járvány a városban egyre terjed és a város hivatalnokai közül is több mint 30-an betegedtek meg. Október eleje óta 12 haláleset történt spanyol betegségből eredő tüdőlobban. A munkásbiztosító pénztár hivatalnokainak több mint a fele megbetegedett, a pénztár 300 újvidéki tagja közül naponta átlag 40 jelentkezik spanyol betegséggel.

Kaposvárról írják, hogy a járvány terjedése miatt az iskolákat további két hétig zárva tartják.

Máramarosszigetről jelentik: A város területén igen nagy mértékben lépett föl a spanyol betegség. A betegek száma meghaladja a 700-at és ezek közül 100-nak az állapota súlyosabb természetű. A polgármester 21-éig bezáratta az összes iskolákat, ezt a határidőt azonban való-színűen meg kell majd hosszabbítani.

Népszava 1918. október 13.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!