Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mobilgát - Rendkívüli ülésen születhet újabb döntés

nepszava.hu/MTI|2017. okt 13. 14:10
[A+ A-]

FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava

Újabb döntés születhet a római-parti védművel kapcsolatban jövő szerdán a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén.

A budapest.hu oldalra pénteken felkerült meghívó szerint a testület jövő szerdai rendkívüli ülésén várhatóan egyetlen napirendi pontként a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést tárgyalják majd meg a képviselők. A "Javaslat a Csillaghegyi-öblözetben kialakítandó árvízvédelmi létesítménnyel kapcsolatos közgyűlési döntésre" címmel benyújtott előterjesztést későbbi időpontban bocsátják rendelkezésre.

A Kúria kedden tette közzé internetes oldalán végzését, amellyel megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság döntését és hitelesítette a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdést.  A helyi népszavazást Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke nyújtotta be, magánszemélyként. Azt akarják elérni, hogy a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatát, mert véleményük szerint a gátat nem a part mentén, hanem beljebb, a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni.

A benyújtott kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?" A közgyűlés ebben a határozatában azt mondta ki, hogy "a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén kerüljön megvalósításra".

Tarlós István főpolgármester szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Kúria lehetővé tette a népszavazást a római-parti védmű ügyében, "nekem ezzel nincsen különösebb bajom", majd meggondolják, hogy mi a teendőjük. A hitelesített népszavazási kérdésből semmi nem következik, a kérdésre adott válasz "semmiféle utasítást" nem ad a nyomvonal helyére - jelentette ki Tarlós István. Felvetette: miért nem tudják a kérdést feltevők azt vállalni, amit akarnak.  Miért nem azt a kérdést teszik fel: akarják-e, hogy a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon épüljön fel a védmű - mondta. Szerinte a hitelesített népszavazási kérdés csak időhúzásra jó, és azért nem az előbbi kérdést teszik fel, mert "ők maguk is sejtik, hogy erre nem kapnának már pozitív választ".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!