Előző
Következő
új cikk

Belföld

Propagandacéljaikra használják a kereszténységet

Népszava|2017. okt 14. 05:03
[A+ A-]

„Lightos”, de nem veszélytelen formája a keresztényüldözésnek az, ami az Európai Unióban zajlik, azaz a keresztény civilizáció tudatos rombolása, feladása – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes a humántárca keresztényüldözésről rendezett konferenciájának zárónapján. Még csütörtökön ugyanakkor felszólalt Semjén Zsolt főnöke is: Orbán Viktor kormányfő szerint „szellemi természetű, rafinált keresztényüldözés" folyik Európában.

– A cinizmus csimborasszója, ami ezen a konferencián történt – szögezte le lapunknak Gábor György. A filozófus szerint korunk valóban egyik legsúlyosabb, legégetőbb problémáját Orbán Viktor és a kabinet saját politikai és propaganda céljaira használta fel. – Többszörösen visszaigazolt vallásszociológiai tény, hogy Nyugat-Európában nem azért üresednek ki a templomok és nem azért van pap-utánpótlási hiány, mert a kölni dóm, vagy a Notre Dame mellett keresztényellenes szabadcsapatok tombolnának, hanem mert a hagyományos nagy egyházak egyre inkább elidegenült intézményekké váltak – hangsúlyozta. A filozófus elképesztőnek tartja, hogy egy konferencián, amelyen a keresztényüldözésről van szó, a szembenézés még csak fel sem merült. „A kereszténység ugyanis nem csak üldözöttként, hanem üldözőként is töltött be szerepet a történelemben” – emelte ki.

Megírtuk: Veres András győri megyéspüspök – aki szerint a lombikbébiprogram minden formája bűn – csütörtökön hangsúlyozta: Magyarországon ma keresztényüldözés van. Gábor György ezzel a megállapítással egyetért, hiszen a 2011-es egyházi törvény következtében például Iványi Gáborék keresztény, metodista egyházától visszamenőleges hatállyal, két lábon taposva a lelkiismereti és válásszabadságot vették el a státuszukat. – Nagyon remélem, hogy a konferencia résztvevői egy tiltakozó jegyzékkel fordulnak majd Oroszországhoz, ahol 2016-ban elfogadtak egy törvényt, ami egy sor felekezetet – köztük keresztényeket – lehetetlen helyzetbe hoz – fogalmazott a filozófus. Erre persze nem sok esélyt lát, sőt Gábor szerint Orbánénak megint csupán az orosz geopolitikai irányultsághoz és szándékhoz való csatlakozás volt a célja. – Az utóbbi időben a pravoszláv egyház Vlagyimir Putyin legnagyobb támasza, illetve ők a putyini politika legerőteljesebb misszionáriusai. Nem véletlenül az a legfontosabb feladatuk, hogy a Vatikánnal együtt, közösen lépjenek fel a keresztényüldözés ellen. Ezzel próbálják bebizonyítani, hogy tulajdonképpen ugyanaz a szándékuk, mint a római katolikus „testvéreiknek”, miközben ez a geopolitikai terjeszkedés legjobb eszköze – magyarázta Gábor György.

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!