Előző
Következő
új cikk

Belföld

Elzárták a börtönrádiót

Népszava|2017. okt 16. 05:04
[A+ A-]

Forrás: Facebook

Minden érintettet hideg zuhanyként ért a börtönrádiók elhallgattatása, a rabok különösen rosszul fogadták; legalábbis a Gyorskocsi utcai börtön fogvatartottait letaglózta a hír, ők már el is köszöntek rádiós mentoraiktól – mondta lapunknak Hajdú Judit, a börtönrádiót működtető Adj Hangot Egyesület munkatársa.

A fogvatartottak reintegrációját segítő civil szervezet a hétvégén jelentette be: a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) azonnali hatállyal mondta fel velük az együttműködést. A BVOP a döntést azzal indokolta, hogy a szervezet egy pályázatnál hibát vétett. A civilek "kirúgása" nem egyedi eset: mint arról már írtunk, a BVOP a Magyar Helsinki Bizottsággal is felmondta 18 éve élő megállapodását.

"Az együttműködés során minden tekintetben a büntetés-végrehajtás célkitűzéseivel összhangban dolgoztunk a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének elősegítésén" – olvasható a börtönrádiósok közleményében. Hajdú Judit mindehhez hozzátette: korábban is előfordultak kisebb súrlódások a bv-intézetek vezetőségével, de eddig mindent sikerült megbeszélni. – Bízunk abban, hogy ez a továbbiakban is így lesz, tárgyalásos úton megoldást találnunk – mondta.

Az egyesület 2014-ben írt alá megállapodást a váci börtön parancsnokával, majd 2015-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei és a Gyorskocsi utcai objektumának vezetői is úgy döntöttek, hogy a reintegrációt a börtönrádió innovatív módszerével teszik hatékonyabbá. Az egyesület mentorai rádiós képzést nyújtottak a fogvatartottaknak, akik saját műsort szerkesztettek társaiknak. Mintegy negyven fogvatartottnak biztosítottak egész napos értelmes elfoglaltságot.

Tény, hogy egyes civil szervezetekkel felmondták az együttműködést, ám ezek egy részében megújítják a megállapodást – közölte a BVOP a Magyar Időkkel. A szervezet illetékese szerint a történtek nem azt jelentik, hogy a Helsinki Bizottság nem láthatja el fogvatartottak jogi képviseletét, a börtönrádió pedig Vácon továbbra is sugároz, csak épp civilek nélkül.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!