Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Bécsi gyors

Népszava|2017. okt 17. 06:09
[A+ A-]

Sebastian Kurz nem akármilyen bravúrt hajtott végre. Az Osztrák Néppárt elnökének sikerült szembemennie az európai trenddel, amely a tradicionális pártok fokozatos lemorzsolódását mutatja. Arra nem is egy példát találhatunk a kontinensen, hogy egy eladdig ismeretlen politikai erő robbant be a köztudatba – legutóbb, a júniusi francia parlamenti választáson Emmanuel Macron mozgalma –, az azonban példátlan, hogy egy hagyományos néppárt népszerűsége emelkedjék egyik pillanatról a másikra több mint tíz százalékot. Májusban, mielőtt Kurz átvette az ÖVP irányítását, a tömörülést leírták, mindössze 20 százalékot mértek a pártnak. Kurz évek óta tudatosan készült a kancellári tisztségre, de ez önmagában természetesen nem elég ahhoz, hogy ilyen csodát vigyen véghez.

Mi az ÖVP elnökének titka? Fiatal, energikus, remek fellépésű politikus és jó rétor. Mellette a pragmatikus szociáldemokrata kancellár, Christian Kern, valamint a magát friss, makulátlan erőként aposztrofáló Heinz-Christian Strache is a múlt emberének látszott. Kurz zseniális politikai szimattal rendelkezik, ügyesen fogta ki a szelet az FPÖ vitorlájából azzal, hogy lecsapott a menekültválság témájára, s lényegében Európa határainak teljes lezárását követeli.

Ettől függetlenül az ÖVP elnöke nem nevezhető jobboldali radikálisnak. Egyértelműen elkötelezte magát az európai alapértékek és az EU reformja mellett, igaz, e tekintetben még sok a kérdőjel. Nem tudni például, mennyire támogatja az Emmanuel Macron francia elnök által javasolt gyökeres változásokat, s a nemzetállamok erősítésében, vagy Brüsszel befolyása kiterjesztésében látja-e a jövőt. Az sem világos, kiemelt szerepet szán-e az euróövezeti országoknak, vagyis támogatja-e a kétsebességes Európa gondolatát. Bécs eddig nem sok szerepet játszott Európa formálásában, ez azonban változhat, már csak azért is, mert külügyminiszter ülhet a kancellári székbe, aki sokat foglalkozott az Unió működésével. Feltételezések szerint Kurz várhatóan határozottabb fellépése, radikálisabb menekültpolitikája miatt kellemetlen pillanatokat okozhat a német kancellárnak, bár az ÖVP elnökét jó kompromisszumkészségéről is ismerik, ezért sem valószínű, hogy feszültebb lenne Berlin és Bécs viszonya.

Budapest ünnepli Kurz diadalát, ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogalmazott, Bécs felült a budapesti gyorsra. Az ÖVP elnöke ugyan kétségtelenül jó kapcsolatokat ápol a visegrádi négyekkel, s a menekültkérdéssel kapcsolatban is osztja némely Brüsszel által elfogadhatatlannak tartott álláspontjukat, azzal kapcsolatban azonban lehetnek bizonyos kétségeink, hogy valóban a ki tudja merre tartó budapesti vonatra akarna jegyet váltani. Programjában ugyanis több olyan elemet találhatunk, amelyet ha kancellárként valóra vált, abban számunkra nem lesz köszönet. Például brit mintára megkurtítaná az Ausztriában dolgozó uniós polgárok juttatásait. S ha koalícióra lépne az FPÖ-vel, jó tudni: még keményebb megszorításokra számíthatunk.

Kurz eddig jelesre vizsgázott politikai érzékből, rafináltságból, egyelőre talány azonban, ez elég lesz-e ahhoz, hogy jó kancellár legyen.

Rónay Tamás