Előző
Következő
új cikk

Belföld

Csökkent a Fidesz támogatottsága - A Jobbik-közeli Iránytű szerint

nepszava.hu|2017. okt 17. 08:43
[A+ A-]

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Nyolc hónappal a választás előtt szinte teljesen megcsontosodtak a pártok közti erőviszonyok – derül ki a Magyar Nemzet által megrendelt és publikált, a Jobbik-közeli Iránytű Intézet júliusi felméréséből.

 A kutatás szerint noha a Fidesz a teljes népességen belül és a biztos pártválasztók között is veszített támogatottságából, továbbra is magabiztosan vezet,  az augusztusi 51 százalék után szeptemberben 43 százalékon álltak. A Jobbik tábora változatlanul 16 százalékos, míg a szocialisták egyszázalékos csökkenés után hét százalékon állnak. A DK-val, az LMP-vel és a Momentummal a teljes népesség három százaléka szimpatizál, míg az Együtt, a Párbeszéd, illetve a kisebb pártok (Moma, Liberálisok) legfeljebb az egy százalékot közelítették meg.

Az Iránytű Intézet felmérése szerint a DK és a Jobbik szavazói között erős többségben vannak a férfiak, míg az LMP-sek, az Együtt, a Párbeszéd és az egyéb pártok szavazói között a nők. A többi szavazói csoportban kicsik a nemek szerinti eltérések a teljes népességbeli átlagtól.

A Momentum szavazóinak abszolút többsége fővárosi. Az Együtt, a Párbeszéd, a DK és az LMP szavazótáborában is erősen felülreprezentáltak a fővárosiak. Az MSZP, a Jobbik és a Fidesz szavazótábora nagyjából egyenletesen oszlik meg az országban, azonban utóbbi két párt a fővárosban valamelyest gyengébben áll.

lásd még: Závecz Tibor: elfáradás fenyegeti a Fideszt

Lájkoljon minket a Facebook-on is!