Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Cegléden a Népszava olvasása is forradalmi cselekedetnek számít

Népszava-összeállítás|2017. okt 18. 10:00
[A+ A-]

A hivatalos rendőri ész lúdbőrös lesz, amikor az emberek a statárium és gyűléstilalmat ellenére is beszélgetnek egymással, sőt — ó, borzalom — még Népszavát is olvasnak. 

Mennyivel ideálisabb állapot volna, szerintük, ha az emberek úgy kerülnék egymást, mint a bélpoklost. Ilyenformán képzelik el a mintarendet Cegléden is. E hó 11-én a ceglédi elvtársak közül néhányan összejöttek Fekete elv-társ lakásán és ott beszélgettek, majd egyikük hangosan olvasta a Népszava legfrissebb számát.

Valami „jó" szomszéd erre azonnal szaladt a csendőrségre, mert az ellenforradalmi kurzus nagyobb dicsőségére, minden bokorban megterem egy-egy spicli még Cegléden is. Nosza volt erre nagy fölvonulás.

Először a csendőrök, azután a detektívek jártak házról-házra, azt kutatva, kik voltak Fekete elvtárs házánál, ki hívta össze őket, miről beszélgettek, stb. Akiket nem találtak otthon, azokat beidézték és néhányukat órákon keresztül vallatták. E nagyszerű teljesítmény után most már aligha zavarja a fölforgatás veszedelme Cegléd polgári társadalmának rendjét.

Népszava 1931. október 18.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!