Előző
Következő
új cikk

Vélemény

A gordiuszi csomó elvágása

Népszava|2017. okt 18. 06:01
[A+ A-]

Közeleg a parlamenti választások ideje, már csak mintegy félév van odáig, és sűrűsödnek is a pártok ígéretei. A „múltat végleg eltörölni” jelszavával fellépő fiatalok sok-sok pontból álló minapi ígérethirdetésében az egyik pont az energetikához kötődik. Meghirdetett céljuk: „Paks 2 szerződéseinek felmondása, és a szél- és naperőművek telepítésének támogatása”.

Tömör és egyszerű cél. Mint a gordiuszi csomó megoldása. Jön a hős vezér, és ahelyett, hogy fáradságosan szétbontaná a bonyolult csomót, kardjával egyszerűen elvágja. No persze, abból már használható kötél nem lesz, de lám, az ifjú hérosz milyen leleményesen oldotta meg a problémát!

Hasonló a Momentum fiatal hőseinek a gondolkodása is. De helyettük próbáljuk meg mégis inkább kibogozni, mint elvágni a csomót és vegyük sorra ehhez a teendőket! Először is: ígéretük szerint hazánk felmondja a Paks 2 szerződést. Nos, egy államközi szerződés nagyon nem egyszerű szerkezet. Rengeteg feltétel, hatás, teendő és szankció rejtezik benne. Kétségtelen, hogy a Paks 2 szerződés megkötése is a csomó szétvágáshoz hasonló leegyszerűsítéssel történt, előzetes versenyeztetés, győztes hirdetése nélkül. Ámbár azóta kiderült: egy 1967-es államközi szerződés jogfolytonos megvalósításán alapul, amit még a Kádár-rendszerben kötöttek, és mivel nem forradalommal, hanem egyszerű hatalom-átadással jött létre a rendszerváltás, ezért az új szerződés is a sok évtizeddel előttinek a folyománya. Ezt tehát csak úgy, egyszerűen belevágva, felbontani aligha lehet. Ráadásul egy kilépés, válás mindig hosszadalmas, bonyolult és fájdalmas folyamat, évekbe telhet (gondoljunk csak az aktuális példára, a Brexitre). Az sem teszi könnyebbé az esetleges szerződésbontást, hogy már a választás előtt hónapokkal (2018 elején) elkezdődik az építkezés, és mire egy megválasztott új kormány felállhat, akár további félév is eltelik.

De tegyük fel, nagyon hipotetikusan, hogy a szerződéses partner simán belemegy a felmondásba. Mi lesz akkor a pénzügyi konstrukciókkal? A hitelekkel? És főleg és elsősorban, mi lesz az ország biztonságos energia-ellátásával? No persze, ott a megoldás az ígérő mondat második felében: szél- és naperőművek támogatása. Ámbár, ha az atomerőművet nem szabad államilag támogatni, akkor elvileg más formákat is tilos lenne. Igaz, tudjuk jól, akár a német példából is, hogy a megújulókkal működő energiatermelő egységek létesítése támogatások nélkül bizony nem megy, mert csak nagyon jelentős rásegítésekkel tudnak veszteségmentesen üzemelni. És akkor is, elegendő-e az ezekből származó energia országunk folyamatos, egyenletes és főként biztonságos villamosenergia-ellátására?

Ha - nagyon leegyszerűsített elemzéssel - az ígérethalmaznak csak egyetlen eleme ilyen lyukakkal teli, mi várható az egész csomagtól? Egy erőmű építése rendkívül bonyolult folyamat, csupán az engedélyek beszerzése többéves procedúra. Hát még a munkák megszervezése, az anyagok, szerkezetek, az infrastruktúra (utak, kommunikáció stb.) biztosítása, nem is szólva a munkaerőről, a dolgozók ellátásáról. Ha mindez már beindult, csak úgy, egy intézkedéssel leállítani? Mi más ez, mint a bonyolult csomónak karddal való elintézése?

Talán foglalkozni sem érdemes a Momentummal. Mégis, figyelni kell rájuk, mert biztonságos életünk foroghat kockán általuk.

Szentgyörgyi Zsuzsa villamosmérnök