Előző
Következő
új cikk

Belföld

Jövő hónaptól oltják ingyen a lányokat

Népszava|2017. okt 17. 17:47
[A+ A-]

Fotó: Shutterstock

Novemberben ismét megkapják a hetedik osztályos lányok a HPV elleni védőoltást. A méhnyakrák-elleni vakcinát a 12. életévüket betöltött lányoknak térítésmentesen biztosítja az állam, de miután nem kötelező oltásról van szó, a szülőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy gyermekük megkaphatja a készítményt – erről Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár beszélt kedden a sajtónak.

Ha szülő nyilatkozata beérkezett az iskolába, akkor a lányok ingyen megkaphatják a vakcinát. A vírus elleni védettség csak akkor alakul ki, ha az érintett kamaszoknál hat hónap múlva, még a tanév befejezése előtt megismétlik az oltást. A politikus beszélt arról is, hogy az oltással nem váltható ki a szűrés, csak a kettő együtt jelenthet biztonságot a méhnyakrák ellen.

Az iskolai kampány célja, hogy még az első szexuális érintkezés előtt beadják az oltást, mert így a leghatékonyabb a vírus elleni védelem. Miután a HPV vírusra nem „emlékszik” az immunrendszer, így ugyanazt a HPV vírust többször is el lehet kapni, azaz mindenképpen érdemes az oltást kérni.

A méhnyakrák a világon a negyedik leggyakoribb megbetegedés és a 9. leggyakoribb halálok. Ha időben fölfedezik, tökéletesen gyógyítható. Magyarországon évente mégis átlagosan 407 nő halálát okozza ez a betegség. A méhnyakrákot vírus okozza, az emberek (nők, férfiak) 50-80 százaléka élete során akár többször is megfertőződik. A vírusfertőzés észrevétlenül, tünetmentesen lezajlik tízből kilencszer, egynél pedig kialakul a daganat. Gyakran a férfiak hímvesszője a vírus közvetítője.

A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több száz típusa van, közülük 13 okozhat méhnyakrákot. Ez a vírusfertőzés nagyon gyakori, könnyen átvihető egyik emberről a másikra szexuális előjátékkal, bőr-bőr érintkezéssel, hüvelyi, végbél- és orális aktussal.

Ezt oltást 2014 óta ajánlja fel térítésmentesen az állam a 12 éves korúaknak. Már az első tapasztalatok kedvezőek évente az érintett korcsoport 74-76 százaléka kéri és kapja meg a vakcinát.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!