Előző
Következő
új cikk

Belföld

Soros György átutalta vagyona nagy részét emberbarát alapítványához

nepszava.hu|2017. okt 18. 08:35
[A+ A-]

A Momentum Mozgalom aktivistáinak hétfő hajnali átmatricázó akciója - Forrás: Momentum Mozgalom/Facebook

A magyar származású, a Fidesz-KDNP részéről a plakátokon tobzódó gyűlöletcunami mellett már sátánnak is nevezett üzletember a nemzetközi alapítványának adta át befektetési cége vagyonának nagy részét - írja a Wall Street Journal nyomán a Hvg.hu.

Ezzel a második legnagyobb amerikai filantróp szervezetté vált Bill és Melinda Gates alapítványa mögött az Open Society Foundations (OSF) azt követően, hogy Soros György közel 18 milliárd dollárt helyezett át a szervezethez a 26 milliárdos befektetési cégétől, amely eddig a vagyont kitermelte. A Soros Fund Management LLC nevű befektetési cég feletti ellenőrzést a 87 éves Soros immár megosztja az OSF befektetési bizottságával. Az elnök jelenleg még az üzletember, de a lap értesülései szerint azzal a szándékkal hozta létre a bizottságot, hogy halála után továbbvigye az addigi tevékenységét.

A Soros Fund Management áprilisban új vezetőt is kapott Dawn Fitzpatrik személyében, aki a WSJ szerint kevésbé kereskedőként, inkább vagyonkezelőként osztja szét a tőkét különféle belső és külső alapkezelőknek. Elődeivel szemben Fitzpatrik már nem személyesen Sorosnak vagy a cég más vezetőjének tartozik jelentési kötelezettséggel, hanem az alapítvány befektetési bizottságának. Az alapítványhoz átirányított vagyont Soros nem befektetésekre, kereskedésre szánja - írta a WSJ meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A befektetési cég pénze folyamatosan átáramlik majd az alapítvány támogatására. Az írás felidézi, hogy az OSF egy több mint 40 helyi alapítványt irányító nemzetközi szervezet, amely számos országban működik Afganisztántól Dél-Afrikáig. Tevékenységébe beletartozik a menekültek jogvédelme, a közegészségügyi programok, illetve a romák jogvédelme is.

Az OSF - amelynek tevékenysége a lap szerint több nacionalista kormány, például az Orbán-kabinet dühét is kiváltotta már, részben a menekültválságban kifejtett álláspontjáért - eddig összesen 14 milliárd dollárt költött emberbaráti akcióira.

Most, hogy a Soros-vagyon nagyobbik része az OSF-nél parkol, a beszámoló szerint sokan arra számítanak, hogy a Soros Fund Management szakít a hagyományosan nagyívű befektetésekkel. A cég új vezetője ezt részben meg is erősítette, Dawn Fitpatrik szerint viszont nem tűnnek el teljesen a makróügyletek piacáról, de a jövőbeli lehetőségeik kisebbek lesznek- írja a Hvg.hu.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!