Előző
Következő
új cikk

Belföld

Völner Pál szerint "hisztéria" miatt módosították a CEU-törvényt

nepszava.hu|2017. okt 18. 13:18
[A+ A-]

A Közép-európai Egyetem (CEU) körül kialakult politikai hisztéria vezetett a nemzeti felsőoktatási törvény módosításához - azt az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára mondta az állami televízióban. 

Az MTI tudósítása szerint Völner Pál felidézte: nemzetközi dimenziókat kapott az ügy, hiszen a Velencei Bizottság is vizsgálta a törvényt, az Európai Bizottság (EB) pedig kötelezettségszegési eljárást indított a külföldi egyetemeket érintő jogszabály miatt Magyarország ellen. Vagyis - vonta le a konklúziót -  azért döntött a kormány arról, hogy egy évvel meghosszabbítja a törvényben megfogalmazott feltételek teljesítésének határidejét, hogy ne adjon teret a parttalan vádaskodásoknak.

A politikus szerint a CEU, a "Soros-egyetem mutációként létezik Magyarországon", ugyanis van egy Magyarországon akkreditált Közép-európai Egyetem, és van az úgynevezett CEU, amely az Egyesült Államokban akkreditált, de ott nem működő "fantomegyetem". Azzal kapcsolatban, hogy a CEU bejelentette, megállapodást kötött a Bard College-dzsal mint amerikai intézménnyel és így teljesítette a törvényben megfogalmazott feltételeket, Völner Pál úgy nyilatkozott, hogy az ügy tanulmányozás alatt áll, és az Oktatási Hivatalnak kell megvizsgálnia, hogy az intézmény megfelelő hátteret jelent-e a CEU működéséhez. Szerinte megkérdőjelezhető a kötelezettségszegési eljárásnak az a fázisa, hogy az EB az Európai Bírósághoz forduljon, hiszen a módosítás nyomán nincs szükség "égetően sürgős bírósági döntésre".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!