Előző
Következő
új cikk

Belföld

Vesztegetési ügyben hallgatták ki az ORÖ képviselőit

nepszava.hu|2017. okt 18. 14:42
[A+ A-]

Nem az úgynevezett Mentorprogram részeként zajló költségvetési csalás ügyében, hanem egy Farkas Flóriánt is érintő vesztegetési ügyben gyanúsítottak meg eddig hét ORÖ-s képviselőt – írja a RomNet.

Tegnap lapunk is beszámolt arról, hogy eddig hét lungo dromos országos roma önkormányzati képviselőt hallgattak ki a költségvetési csalás gyanújával zajló nyomozás részeként. A rabosítással járó kihallgatások hétfőn kezdődtek.

A portálnak több érintett is úgy nyilatkozott, hogy nem az úgynevezett Mentorprogram részeként gyanúsították meg őket az adóhatóságnál zajló megyei irodák ügyében. Azt elismerték, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség Könyves Kálmán körúti székházában gyanúsítotti kihallgatáson kellett megjelenniük, idézés alapján, de egy másik, szintén az Országos Roma Önkormányzati képviselőségükkel összefüggő foglakoztatási ügyben zajló nyomozással összefüggésben. Ennél többet azonban nem árultak el, mert az ügyészség azt kérte tőlük, hogy az eljárást a sajtónyilatkozataikkal ne befolyásolják.

A megkérdezett képviselők szerint az ügyben 28 ORÖ-s képviselő válhat gyanúsítottá, mert ennyi emberrel kötöttek hosszabb-rövidebb időre megbízási szerződéseket, illetve a képviselők családtagjaik is, akik elfogadták a megbízást. A Nemzeti Adó és Vámhivatal csupán annyit válaszolt a lap érdeklődésére, hogy „ folyamatban lévő ügyekről nem kívánnak tájékoztatást adni.”

A nyomozás egy nyilvánosságra hozott hangfelvétel alapján indult, amely szerint Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos legalább hat ORÖ-s képviselővel féléves időtartamra „munkaszerződést” kötött havi 350 ezer forintos fizetéssel. Cserébe a képviselőktől a magas rangú roma politikus - aki 2011-2014 októbere között az ORÖ elnöki tisztségét is betöltötte - azt várta, hogy a vele nyíltan szembefordult elnököt, Hegedüs Istvánt szavazatukkal segítsék elmozdítani elnöki pozíciójából.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!