Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Csapat és stadion

Népszava|2017. okt 19. 06:05
[A+ A-]

Vannak irigylésre méltó munkák és feladatok, a magyar válogatott szövetségi kapitányi tisztségét a kedd este távozó Bernd Storcktól átvenni azonban nem biztos, hogy ilyen. Persze, a Magyar Labdarúgó-szövetség nyilvánvalóan a tisztes fizetést, a megbecsült pozíciót és a fejlődési lehetőséget is feltüntethetné az álláshirdetésében, van azonban az éremnek egy másik oldala is.

Nem titok, a nemzeti tizeneggyel szemben elvárás, hogy kvalifikálja magát a 2020-as Európa-bajnokságra, amelynek nem mellesleg Budapest – az új Puskás Ferenc Stadionnal – is társházigazdája lesz. Ráadásul a tavaly nyári kontinenstorna után még széles körben ünnepelt, a feröeri pontvesztéssel, andorrai szégyennel és kijózanító bázeli pofonnal, füttyszóval végződő selejtezősorozat után inkább már átkozott Storck munkásságának megítélésekor feltétlenül meg kell említeni egy kulcsfontosságú nehezítő tényezőt: kikkel is kell(ene) elérni a közeljövő nagy céljait?

Válogatott szinten a magyar labdarúgás 1986 óta megannyi bosszúságot okozott a nemzeti csapatért lelkesedőknek, pedig a helyzet nem volt mindig annyira elkeserítő, mint most. Miközben a kétezres évek elején még olyan játékosok ölthették magukra a címeres mezt, mint a német élvonalbeli Hertha két ikonja, Király Gábor és Dárdai Pál, az Angliában azóta is csak Mágikus Magyarként emlegetett Gera Zoltán vagy a később a holland PSV akkor még szépreményű fiatalja, Dzsudzsák Balázs, látni kell, hogy a mai garnitúrából alig van hasonló kaliberű játékos. Ne legyenek illúzióink: az Egyesült Államokból és az arab világból hazajönni nem ugyanaz, mint akár csak közepes nyugati gárdáktól; a kispadról vagy a hazai élvonalból beválogatva pályára lépni pedig megint külön történet. Ha pedig arra gondolunk, hogy már a fent nevezett urakkal is csak a középszerre futotta a nemzetközi mezőnyben, s az Eb utáni, sokszor kísérleti csapatával elbukó német sem tudott újra csodát csinálni, bizony, elég sötét a jövőkép…

Storck ment. Utódja egyelőre nem ismert, a kérdés azonban itt maradt: vajon az új nemzeti stadion és a csapat is elkészül 2020-ig?

Hatos Szabolcs