Előző
Következő
új cikk

Sport

Olimpiai bajnok vádol nemi erőszakkal olimpiai bajnokot

Népszava|2017. okt 19. 05:56
[A+ A-]
Fotó: AFP/Jean-Loup Gautreau

Fotó: AFP/Jean-Loup Gautreau

A sportvilágot sem kerüli el a Harvey Weinstein filmproducerrel kapcsolatos szexuális zaklatási ügyek után elindult #MeToo kampány. Az olimpiai bajnok tornásznő, Tatjana Gucu azzal vádolja olimpiai bajnok volt csapattársát, Vitalij Scserbót, hogy megerőszakolta őt egy stuttgarti versenyen. A Független Államok Közössége zászlaja alatt a barcelonai olimpián két olimpiát nyerő Tatjana Gucu egykori csapattársát, a játékokon hat aranyérmet nyerő Vitalij Scserbót vádolta meg nemi erőszakkal. Mind Gucu, mind Scserbo a tornaélet kiemelkedő egyéniségei, az ukrán tornásznő rendkívüli nehézségű gyakorlatairól lett ismert, a fehérorosz tornász pedig minden idők egyik legjobbjának számít. Scserbo az 1992-es olimpia legeredményesebb sportolója volt. Jelenleg mindketten az Egyesült Államokban élnek.

A nemi erőszakra Gucu elmondása szerint 1991-ben került sor, a stuttgarti DTB-kupán. Ekkor Gucu 15, Scserbo 19 éves volt. Gucu előbb csak posztolta a #MeToo hashtaget, majd leírta történetét, amelyet 1991 óta tartott magában.

„27 év után bátor vagyok, és kiállok. Tatjana Toropova, köszönöm neked, hogy nem álltál ki mellettem, amikor a legjobban szükségem lett volna rá, holott a csapattársam voltál a szovjet válogatottban. Nem álltál ki értem, nem álltál ki a nők jogaiért egy ilyen rettenetes tett után. A nem mindig nemet jelent. Mindent hallottál, de sosem próbáltál megvédeni.

Rusztam Saripov, köszönöm, hogy jó haverja voltál a barátodnak, és nem védtél meg egy 15 éves kislányt. Attól az embertől, aki megerőszakolt a németországi Stuttgartban, 1991-ben, a DTB-kupán. Vitalij Scserbótól.

Szörnyeteg, aki elérte, hogy éveken át a rettegés börtönébe zárjam magam.

Tudom, hogy megpróbálod megvédeni magad. De a részletek, amikkel szolgálhatok, erősebbek a szavaidnál. Erősebb vagyok, mint valaha (...) Túléltelek, és mindenkit támogatni fogok, aki retteg attól, hogy előálljon a történetével. Megpróbálom minden erőmet összeszedni, hogy másokon segítsek” – írta Gucu.

Vitalij Scserbo nem reagált a vádra. A történetben említett Rusztam Saripov szintén olimpiai bajnok, Tatjana Toropova szovjet válogatott kerettag volt. Egyelőre egyikük sem reagált a leírtakra.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!