Előző
Következő
új cikk

Belföld

Még a szuperbaktérium áll nyerésre

Népszava|2017. okt 19. 05:05
[A+ A-]

Sáskáktól, csótányoktól, békáktól remélnek hatékony fegyvert a szuperbaktériumok ellen, amelyek – a WHO jóslata szerint - 2050-re már 10 millió ember halálát okozzák évente – hangzott el az IME szakmai lap az egészségügyben előforduló fertőzésekkel foglalkozó konferenciáján szerdán.

A szuperbaktériumokat, amelyek egyelőre legyőzhetetlennek tűnnek, az ember a felesleges és túlzottan gyakori antibiotikum-használattal maga hozta létre. Azok a mikroorganizmusok, amelyeket nem pusztított el az ellenük bevetett antibiotikum ellenállóvá válnak a szerrel szemben. Így aki szíre-szóra, például vírusfertőzésre antibiotikumot szed, hozzájárul a szuper-baktériumok szaporodásához, amelyek már jelenleg is több tucat, különböző súlyosságú betegséget okoznak. Így például a gyógyíthatatlan tüdőgyulladást, a seb- és véráram-fertőzéseket.

A túlfogyasztásért nemcsak az orvoslás felelős, becslések szerint a világon gyártott antibiotikus hatású készítmények 70-80 százalékát az állattenyésztésben használják a hozamok fokozására, és a testnövekedés gyorsítására. Ezek maradványai is bekerülnek az emberi szervezetbe a haszonállatok húsával. A konferencián a problémát ismertető professzor Nagy Károly egyetemi tanár arról beszélt, hogy a penicillin felfedezése (1928) óta több mint 100 antibiotikum került a gyógyításba, azonban az utóbbi 30 évben már nem fedeztek fel új hatásmechanizmusú szert. Így a rezisztensé váló baktériumtörzsek ellen, jelenleg nincs hatékony gyógyszer. A Cameron Bizottság ijesztő jövőt jósolt, eszerint 2050-re már évente tízmillió ember halálát okozhatják ezek baktériumok, az egyszerű sebfertőzések végzetessé válnak, a banális vakbélműtétek is életveszélyesek lesznek. A szervtranszplantáció gyakorlatilag megszűnik, rengeteg lesz a halálos tüdőgyulladás, s egyebek közt a TBC is gyógyíthatatlanná válik. S ha még nincs is kilátás új hatékony antibiotikus-szerre, Nagy Károly szerint vannak reménykeltő kutatások. A tudósok egyebek mellett az óceánok vízében, tengeri üledékben új baktériumokat fedeztek fel, ezek olyan anyagot termelnek, amelyek elpusztítják a lépfene bacilusát, s él a Földön 200 olyan békafaj, amelynek bőrén vannak használható antimikrobiális anyagok. A csótányok és a sáskák agyában is találtak 9 új baktériumölő molekulát, amely a legveszélyesebb MRSA, valamint E.coli baktériumok 90 százalékát is elpusztítja.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!