Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Orbán rezsiharca a fára nem vonatkozik

Népszava|2017. okt 19. 05:00
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

Orbán Viktor rezsiharca a második legelterjedtebb fűtőanyagra, a tűzifára nem terjed ki. Az ár így már az egekbe tör.

A 2013-as "rezsicsökkentés" óta a legnagyobb, közel tíz százalékos éves drágulással szembesülhettek szeptemberben a tűzifavásárlók - deríthető ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Most 3350 forintba került egy mázsa tűzifa. Tavaly 4, a korábbi években pedig mintegy 2-2 százalékos, halk áremelkedést kellett elszenvedniük a fával fűtőknek, a Fidesz hangos rezsicsatazaja közepette. Noha a brikett „csak” 3 százalékkal drágább, mint tavaly ugyanekkor, ám ez is a legmagasabb ütem 2013 óta.

Szakértők a drágulást a kereslet élénkülésével indokolják. És mivel a szilárd tüzelőanyagok szabadárasak, a kereskedők nyakló nélkül emelhetnek.

A lakossági fűtésköltségek letörését hangoztató Orbán-kabinet látóteréből hiányoznak a szilárd tüzelőanyagok, így például a fa, a brikett vagy a lignit. Pedig a hazai lakosság nagy, egyesek szerint egyre növekvő hányada fűt fával. Eme háztartások száma több mint 600 ezerre becsülhető, ami az összes mintegy ötöde. Bár messze a legtöbben gázzal fűtenek, ám a fa még mindig a második legelterjedtebb fűtési mód. Így például a távfűtés is kevesebb otthonban érhető el. A többi szilárd tüzelési mód aránya emellett csupán néhány százalékra rúg.

A hazai statisztikusokat a leginkább a fatüzelés aránya kapcsán lehet zavarba hozni. Idén év elején ugyanis „módszertant váltottak” és a hazai fogyasztási adatokba belevették a lopott fát is. Ez pedig a hivatalos, évi közel kétmillió tonnás adatot legalábbis megduplázta. Az Orbán-kormány három éve a fára is tíz százalékos „rezsicsökkentést” hirdetett, ám ez hamar elillant az erdészetek áraiból. Azóta pedig a kérdést a – korábban bevezetett, egyre növekvő mennyiségű – szociális faosztásra hivatkozva ütik el. Ám ez messze nem elegendő.

A háztartási faégetés is komolyan hozzájárul a légszennyezéshez – figyelmeztet Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője. Bár a szén-dioxid-szennyezés szempontjából matematikailag nem okoz nagyobb levegőterhelést – hisz a növény ennyit élete során meg is köt -, ám a kibocsátott korom szintén rendkívül káros az egészségre. A fatüzelés aránya szerinte is növekszik, ráadásul nem csak az alacsony jövedelműek körében. Sokan térnek át rá a gáztüzelésről, kedvtelésből, vagy közmű híján. A leghatékonyabb megoldásnak a fával tüzelők otthonainak leszigetelését tartaná, amivel a fűtési költség harmadára-negyedére csökkenthető. De legalább ilyen fontosnak tartaná a felvilágosítást. A fatüzelés ugyanis komoly szakértelmet igényel, aminek híján jóval nagyobb vesződséggel, drágábban, veszélyesebben, eredménytelenebbül fűthetünk és még a levegőt is jobban terheljük. Lenkei Péter a fánál is veszélyesebbnek ítéli a szén- és lignittüzelést, nem is beszélve a hulladékégetésről. Évente csak Magyarországon 13 ezren halnak meg ilyen okokból – szögezte le. Az irodavezető szerint a szociális faprogram nem ér el az összes rászorulóhoz. Ráadásul információik szerint az így osztogatott fa jellemzően vizes.

Jobb tavasszal venni
Fajlagosan továbbra is messze a tűzifával éri meg a leginkább fűteni: költsége a szénének valamivel több mint fele, a gázénak kevesebb mint a fele, az áramról nem is beszélve. Igaz, jóval nagyobb vele a vesződség is.
A fát érdemes köbméter szerint vásárolni, mert a víztartalma sajnos nehezen ellenőrizhető. Ezért szakértők inkább azt javasolják, hogy télire az előző tavasszal vásároljunk fát és azt nyáron szárítsuk ki. A leggyakoribb tűzifa-fajták az akác, a tölgy, a bükk, a gyertyán és a cser.


Rezsivakság

Az elmúlt három év során kiderült: a Nemzeti Együttműködés Rendszerének több millió polgár aláírásával megtámogatott rezsiharca nem azt jelenti, hogy a kormány a lakosság gáz- és áramtarifáiban lekövetné a nemzetközi gáz- és áramárak megfeleződését. Így megmarad a 2013-2014-ben - nemzetközi árcsúcsok idején – meglépett mintegy 25 százalékos árvágás. Változó hevességű rezsiküzdelmei közepette Orbán Viktor figyelme nem terjed ki a jellemzően kevésbé módosak által használt tüzelőanyagokra, így a fára, brikettre, kokszra. A legszegényebbek fűtési lehetőségein javító, átfogó tartozáscsökkentő programok se indultak. Így, míg a "rezsieredmények megvédése" fideszes értelmezésben azt jelenti, hogy a nemzetközi tőzsdék összeomlása közepette a Fidesz legalábbis nem emeli a közműdíjakat, a fa és a szén ára folyamatosan, jóval az infláció felett nő.

Marnitz István

Lájkoljon minket a Facebook-on is!