Előző
Következő
új cikk

Belföld

"A CEU így is, úgy is túléli"

Népszava|2017. okt 19. 05:04
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

Nem hallgatnak a hallgatók: vannak, akiket ledöbbent, másokat kiakaszt a kormány viselkedése. Budapesti egyetemistákat kérdeztünk a lex CEU-ról.

CEU-diákok (olvasási sorrendben): Sára-Alisha-Sanislas-Victoria Maxine-Péter-Felipe

CEU-diákok (olvasási sorrendben): Sára-Alisha-Sanislas-Victoria Maxine-Péter-Felipe

- Én szó szerint az életemet köszönhetem a CEU-nak. A szüleim ott ismerkedtek meg - mondta a 19 éves Juliana, amikor a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyével kapcsolatban kérdeztük. Juliana Csehországból, Ostravából érkezett a magyar fővárosba, nemzetközi kapcsolatok szakon tanul a Budapesti Corvinus Egyetemen. Mint mondta, csoporttársai között általában nem téma a CEU helyzete, ő is csak nagy vonalakban követi az eseményeket, de amiket eddig hallott, azok ledöbbentették. - Egyszerűen nem látom értelmét a CEU piszkálásának - mondta.

Sokkal határozottabb választ adott Anna, aki lelkes gólyaként - barátnőjével karöltve - épp a következő előadásra sietett a Corvinus Társadalomtudományi Karán, ám szánt ránk néhány percet, a CEU-val kapcsolatban szívesen megfogalmazta véleményét. - Nagyon szomorú, hogy ilyen helyzetbe hoznak egy egyetemet. Miközben a fiatalokat próbálják hazacsábítani külföldről, egy olyan intézményt próbálnak ellehetetleníteni, ami épp ide hozza azt a nemzetköziséget, ami sokakat külföldre csábít - mondta. Barátnője közbevetette: a kormány mindössze szabályozni akarja a külföldi egyetemek működését, mivel eddig csak "félig szabályozottan" működtek. Anna válasza erre az volt: sajnos a kormány is csak "félig szabályozva" működik.

A Duna másik oldalán, a Budapesti Műszaki Egyetemen is szinte kivétel nélkül első évfolyamos egyetemistákkal találkoztunk - néhányuk szerint ez azért van, mert ők azok, akik még minden órára bejárnak -, sokan közülük nem igazán ismerik a CEU-ügyet, ezért nem is akartak nyilatkozni. Végül csak találtunk egy idősebb hallgatót. Zsuzsa - aki vegyésznek tanul, mesterszakon - nem lepődött meg a fiatalabbak tájékozatlanságán. - A felsőbb évesek sem nagyon beszélnek erről. Tavasszal szóba került néhányszor, azóta egyáltalán nem, legalábbis az én köreimben. Mindenki próbál a maga kis feladatára koncentrálni - mondta.

- Én úgy érzékelem, hogy a diákok között is folyamatos párbeszéd zajlik, ám el kell ismerni, valóban van egy kis szakadék a CEU és a többi budapesti egyetem között - erről már Sára, a CEU Közpolitikai iskolájának másodéves hallgatója beszélt nekünk. Hangsúlyozta: az egyetem folyamatosan azon dolgozik, hogy ezeket az apró szakadékokat is áthidalja - eddig egyébként sikerrel. - A CEU nagy nemzetközi támogatást kapott, ez a mai napig töretlen - vette át a szót az egyetem egyik lengyel diákja. Stanislas PhD-hallgató a Politikatudományi tanszéken, s noha zavarja a CEU-ügy, tanulmányaiban ez nem akadályozza. - Ha a magyar kormány célja az volt, hogy gátat vessen az itteni munkának, üzenem: nem sikerült.

Az Egyesült Államokból származó Alisha is a tanulmányaira igyekszik koncentrálni. - Azért vagyunk itt, hogy tanuljunk. Nem engedhetjük meg, hogy a helyi politika beárnyékolja életünknek ezt a nagyszerű szakaszát - mondta. Victoria-Maxine, aki Ausztriából költözött Budapestre azért, hogy a CEU-n tanulhasson, hozzátette: a külföldi diákok jelentős része beleszeretett a magyar fővárosba, az ottani életbe, kultúrába. - Ez egy nagyszerű hely. A magyar kormány intézkedései mégis azt üzenik: jobb lenne, ha inkább elmennénk innen.

A CEU Nemzetközi kapcsolatok tanszékének PhD-hallgatóját, a spanyol Filipet az bosszantja, hogy még mindig van "CEU-ügy". Emlékeztetett: a magyar kormány többször kijelentette, a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, mindenkit ugyanúgy kell kezelni. - Ha az ugyancsak budapesti McDaniel College ügyében sikerült megállapodást kötni Maryland állammal, a CEU esetében mi annyira bonyolult? Az egyetem már a legésszerűtlenebb feltételeknek is megfelelt, a magyar kormány mégis halogatja a megállapodás aláírását New York állammal.

Ugyancsak a CEU PhD-hallgatója Péter, a Politikatudományi tanszéken. Szerinte a CEU csak erősíti Magyarország jó hírnevét, ráadásul nemzetközi szinten is az egyik legjobb könyvtára van. - Nem értem, hogyan lehet feláldozni egy ilyen nagyszerű iskolát egy politikai kampányban. Attól félek, semmi sem túl drága ennek a kormánynak, még az sem, hogy ellehetetlenítsenek egy ilyen neves egyetemet - mondta. Hozzátette: bármi legyen a vége, a CEU így is, úgy is túléli - tucatnyi európai város jelezte, befogadnák az intézményt. Magyarország lesz szegényebb, ha a kormány elüldözi.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!