Előző
Következő
új cikk

Kultúra

"Állatos produkciókat" akarnak - Cirkuszigazgatók Egyesülete alakult

nepszava.hu|2017. okt 19. 10:36
[A+ A-]

Rabszolgatartás - Majomprodukció egy orosz cirkuszban - AFP fotó

Miközben már számos európai országban betiltották a vadállatok cirkuszi szerepeltetését, és a nyáron szárnyra kelt hírek szerint - az állatvédők, felelős állattartást szorgalmazók örömére -  a magyar földművelésügyi minisztérium is tervezett lépéseket ezügyben, a most megalakult cirkuszi szervezet egyik fő célkitűzése az állatos produkciók megvédése és fenntartása. A természetes közegükben méltóságteljes lények megalázó egzecíroztatása Nyugat-Európában már barbárságnak számít. A Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületét tizenöt cirkuszigazgató alakította meg. 

A szakmai érdekvédelmi szervezet elnöki posztjára Eötvös Lorándot, az új Eötvös Cirkusz igazgatóját választották, a titkári tisztséget Kraj Gina tölti be - közölte a Fővárosi Nagycirkusz az MTI-vel. Az egyesület elnökségében Ádám Krisztina, az Utazó Budapest Nagycirkusz igazgatója, Ádám Henrik, a Hungária Nagycirkusz vezetője, valamint Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója foglal helyet.

Az egyesület célja, a magyar kulturális örökség részét képező cirkuszi hagyományok fenntartása, a szakmai együttműködés és az érdekképviselet ellátása, az állatos produkciók megvédése és fenntartása, valamint az egyesületi célokkal összefüggő feladatok ellátása, minél teljesebb megvalósítása.

A természetben amúgy "méltóságteljes" nagymacska megalázó pitiztetése az orosz cirkuszban/AFP fotó 

A szervezet véleményezi a cirkuszsátrak és egyéb cirkuszi létesítmények szerkezeti állapotát, javaslatokkal él az egységes követelményrendszer kialakításában és betartatásában. A nemzetközi szakmai közösség előtt képviseli a magyar cirkuszművészetet, részt vállal a szakmai fórumok, találkozók és cirkuszi fesztiválok közös szervezésében és lebonyolításában, anyagi és erkölcsi támogatást nyújt a magyar cirkuszi tradíciók megőrzése és fennmaradása érdekében, valamint tájékoztatást ad tagjainak a cirkuszi tevékenységre vonatkozó jogszabályokról.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!