Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Cunami

Népszava|2017. okt 20. 06:08
[A+ A-]

A véleménynyilvánítás szabadsága miatt aggódnak a megmondóemberek. Úgy látják, a Helsinki Bizottság ezt akarja korlátozni, miután bírósághoz fordult a nemzetinek és konzultációnak nevezett akció egyik kérdésének - szerintük hazug - állítása miatt. Ennek nyomán megindult a hatalmi úthenger. A "Soros-birodalom" újabb támadásáról beszélnek, és azt állítják, a cél az, hogy a magyar állampolgárok ne nyilváníthassanak véleményt a milliárdos terveivel kapcsolatban.

Majd ha valóban lesz per, akkor kiderülhet, megalapozott volt-e a jogvédő szervezet felháborodása, vagy az inkriminált kérdés mégsem sérti a jó hírnevét. Ez ugyan fontos lehet, de mégsem érinti a lényeget. Vagyis a véleménynyilvánításnak azt a szabadságát, amelyről az orbáni politika hűséges kiszolgálói áradoznak. Akik úgy tesznek, mintha nem tudnák, mennyire álságos ez az egész konzultáció.

Azon az irományon, amelyet már megkapott a választópolgárok túlnyomó többsége - és pár olyan ember is, aki rég meghalt - hét állítás szerepel. Valamennyi arról szól, hogy egy gonosz milliárdos terveket sző édes hazánk meggyengítésére. A kérdés minden esetben ugyanaz: Ön mit gondol erről? Végül - a gyengébbek kedvéért - még az is ott van, hogy: Ne hagyjuk szó nélkül. Mindegyik állítás azt szolgálja, hogy az emberekben erősítsék a félelmet, s azt, hogy csak a jelenlegi kormány képes megvédeni őket. Az nincs odaírva, hogy jövőre tessék ránk szavazni, de a cél világos.

A véleménynyilvánításnak ezt a "szabadságát" félti a jelenlegi hatalom. Attól tartanak, hogy az agymosás nem ér el elég embert, ami veszélyeztetheti uralmuk meghosszabbítását. Ez jogos aggodalom, még ha ezt a konzultációs cunamit nem lehet is már megállítani.

Az viszont egyértelmű, hogy a valódi véleményekre egyáltalán nem kíváncsiak. Ezt sem kell szó nélkül hagyni.

Sebes György