Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Új Egyenlőség-jel - Ki szavazzon a Momentumra?

Népszava|2017. okt 20. 06:10
[A+ A-]

A magyar politika legnagyobb misztériuma volt berobbanásuk óta, hogy vajon milyen párt a Momentum. A teljes népességben jelenleg 1-2 százalékra mért mozgalom mindeddig kínosan vigyázott arra, nehogy öndefiníciót adjon, ezért igazából senki nem is érezte a magáénak.

Most azonban végre programot hirdettek, ami alapján egyfajta szociálliberális párt képe rajzolódik ki. A több mint 300 oldalas anyag leggyakrabban az unalomig megszokott vállalkozáspárti liberális mantrát adja vissza (egyszerűsítés, bürokráciacsökkentés, korrupciómentesítés, jogállam, okos állam, stb.). Kritikamentesen európárti, az eurózóna felét térdre kényszerítő kamatlábról, bérről, megszorításokról, a válság félrekezelésről és egyéb szerkezeti problémákról nincs mondanivalója. Az alapfelszerelés tehát liberális, az extrák szociálisak és zöldek.

Hosszú és részletes például a környezeti fejezet, a Paks2 elutasítása alapján akár az LMP majdani koalíciós partnerét is láthatnánk bennük, ha éppen nem javasolnának bizarr módon „mini atomerőműveket”. Bár a drámai hazai egyenlőtlenségekre és a társadalmi mobilitás nemzetközileg is kiemelkedő hiányára nem sok szót vesztegetnek, a szociális fejezet hosszú, részletes, és igen jó javaslatokat tartalmaz, azonban rejtve hagyja, hogy mennyi pénzt szánna erre a területre a párt. Az mindenesetre nem biztató a nyugdíjasoknak, hogy kínos módon 35 ezer forintban húzná meg a minimálnyugdíj határát, miközben a minimálbérek jövőre már nettó 91 ezer 770 forintnál tartanak. Adna egy 35 ezer forintos feltétel nélküli alapjövedelmet, ami szintén semmire sem elég.

A foglalkoztatási fejezet kitűnő: a káros és drága közmunka helyett a nyugat-európai mintáknak megfelelően a képzésre alapozna. Szintén kitűnő és balos a kvázi háromkulcsos SZJA rendszer, illetve a kétszintű, differenciált ÁFA is, illetve a törekvés a nagyvállalatok érdemi adóztatására. Ugyanakkor nagyon hiányzik a költségvetési fejezet: mennyit költenének oktatásra, egészségügyre? Miből?

Összegezve: a Momentum joggal törekedhet a politikai palettán a szociálliberális szavazók meghódítására. Leginkább a DK-nak van tőle félnivalója, amelynek a Gyurcsány kormányzására emlékező választók a kérdéseit sem hiszik el, nem hogy a Momentumhoz igen hasonlatos programját.

Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus