Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Sárosdi Lilla megnevezte zaklatóját - Elindult a lavina

Népszava|2017. okt 19. 19:30
[A+ A-]

Forrás: Facebook/Sárosdi Lilla

Elárulta húsz évvel ezelőtti zaklatója nevét Sárosdi Lilla színésznő. Marton László tagadja a vádakat, jogi lépéseket tesz.

Hosszas tépelődés után egy Facebook-videóban árulta el Sárosdi Lilla, hogy az a rendező, aki húsz évvel korábban szexuálisan zaklatta egy kocsikázás során, Marton László volt.

Noha sokan már napok óta suttognak erről a színésznő rejtélyes, a Vígszínházban futó, Marton-rendezésre a Pál utcai fiúkra utaló bejegyzése kapcsán, bizonyosat csak csütörtökön tudhattunk.

A megvádolt Marton a hvg.hu-hoz juttatta el rövid közleményét, amelyben ez állt:

„Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére.”

Sárosdi erre reagálva annyit közölt a HVG-vel: „Ha engem támad, akkor minden nőt támad ebben a pillanatban. Rengetegen állnak mellettem a történeteikkel.” A színésznő hozzátette: a bíróság előtt is vállalni fogja a szavait.

Az ATV szavazásán a voksolók 77 százaléka Sárosdi Lillának hisz a zaklatási ügyben. Sokan anyagi és eszmei támogatásukról biztosították kommentekben a színésznőt, aki azt mondta: rengetegen juttatták el hozzá privát üzenetben saját történeteiket. (Azt nem részletezte eddig, hogy vajon ezek között hány akad, amelyik Martonról szól, de utalt rá, hogy nem az övé az egyetlen.)

Marton László

Marton László

A Vígszínház csütörtök délután 15 órakor a következő közleménnyel reagált a fejleményekre: „A Vígszínház a szabadság, a méltóság, valamint a becsület elleni minden támadást a leghatározottabban elítél. Ezen értékek védelme mindig is a legalapvetőbb feladataink közé tartozott és tartozik.”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem – ahol Marton László is tanít – közleményben jelezte: nem indít vizsgálatot a Marton-ügyben. Állásfoglalásában az intézmény kifejti: noha bizonyosan egyetlen intézmény sem zárhatja ki, hogy falai között visszaélés történt, az utóbbi években nem érkezett a vezetőséghez ezzel kapcsolatos panasz. A vezetőség leszögezte: nem lépik át jogkörüket, azaz nem nyomoznak és nem ítélkeznek, akkor azonban, ha bármiféle jogsértés bizonyítást nyer, megteszik a szükséges lépéseket.

Felfüggesztenék Martont a hallgatók
A Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenlegi és korábbi hallgatói petícióban fordultak a rektorhoz és a kancellárhoz, hogy az intézmény vezetése mindaddig függessze fel Marton Lászlót minden, egyetemünkön viselt tisztsége és feladata alól, amíg szexuális zaklatási ügyében hitelt érdemlő módon be nem bizonyosodik bűnössége vagy ártatlansága. Az erről szóló levelet Markó Róbert rendező rakta ki a Facebookra, és azt írta hozzá, hogy egy óra alatt 114-en írták alá.

Eközben Földes Eszter színésznő Schilling Árpád rendező lapunk által is idézett Facebook-bejegyzésére reagálva megerősítette, hogy gyakoriak a szexuális jellegű visszaélések a szakmában. A színésznő Facebook-posztjában azt írja: „Számos más jellegű, nem ennyire durva, de ugyanúgy szexista, hímsoviniszta megaláztatásban volt részem. Szerencsére mindig keményen kiálltam magamért, és nem ezáltal kerültem előrébb. Sőt! Számos hátrányom és konfliktusom forrása ez a fajta leuraló magatartás pozicionált férfiak részéről.”

Trencsényi Katalin Londonban élő magyar dramaturg és rendező a wmn.hu-n megrázó cikkben írta le, miként kényszerítette egy idősebb berendező a Filmgyárban, hogy megmutassa melleit. A befolyásos férfi a leírás szerint rendszeresen vette rá asszisztenseit közös zuhanyozásra, a statisztákkal pedig az íróasztalán közösült. A történtek hatására Trencsényi felmondott, de, mint írja, az eset sokáig kísértette, nőiségét csak évekkel később merte felvállalni.

Nem csak nők vallanak
A közösségi oldalakon néhány napja indult kampányban a #metoo (azaz: én is) kiírással jelezték a felhasználók, hogy ők is voltak szexuális zaklatás áldozatai. A kampány futótűzként terjedt: sokan – köztük például Nyáry Krisztián író is leírják, őket miként zaklatták. Pion István költő, slammer a vasárnapi Slam Poetry Országos Döntőben elmondott abúzus témájú szövegéről a Zoom.hu-n vallotta be döbbenetes erejű cikkében, hogy róla szólt. Sokakból azonban ellenszenvet váltott ki az akció, és ennek hangot is adtak: elindították a #notme (én nem) kampányt, s bejegyzéseikben hosszasan taglalják, hogy ennyi eset egyszerűen nem lehet igaz. Arról a feministák véleménye is megoszlik, hogy a #metoo kampány nem teszi-e súlytalanná a történeteket, ám az áldozathibáztató hozzászólásokat látva egyértelmű: valamiféle párbeszédnek el kellene indulnia a témában.

Csepelyi Adrienn

Lájkoljon minket a Facebook-on is!