Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Táncolt Törő

Népszava-összeállítás|2017. okt 20. 10:00
[A+ A-]

Egy legendás kupameccs és egy legendás gól krónikája - Diadalmámor éppen negyven éve Újpesten

Igazi kupahangulat már az első percben. Lobogó, lila-fehér zászlók, hangpróbát tartó közönség. Hajrá Dózsa, hajrá Újpest. És elkezdődött a Bilbao elleni első 90 perc. A csapatok az olasz Go- nella játékvezetése mellett a következő összeállításban kezdtek.

Ü. DÓZSA; Tóth Z. — Viczkó, Dunai III., Tóth J. — Zámbó. Sarlós, Tóth A., Fazekas, Törőcsik. Fekete, Nagy L.

BILBAO: Iribar — Lajsa, Escalza, Vilar, Astrain, Alesanco, Carlos, Tirapa, Churruca, Irurela, Amorrortu.

Az első negyedóra Törőcsiké volt. Ketten őrizték. Astrain és Alesanco, de nem bírtak vele. Az első percben hatalmas szólót mutatott, átkígyózott a védelmen, s csak a szerencse mentette meg Iribar kapuját. A 4. percben a jobb szélen rázta le őrzőit és Fazekas elé tálalta a labdát, aki elkapkodta és az ordító, gólhelyzetet kihagyva, fölé lőtt. Alig telt el újabb 4 perc, amikor Törőcsik olyan góllal hálálta meg a nevét kiáltó szurkolók bizalmát, amelyet ritkán látni magyar pályákon. Mintegy 40 méterről baloldalon indult átlósan a kapu felé, megkerülte az egész védelmet, becsapott három játékost is, majd a jobb- összekötő helyéről, 14 méterről a dermedten az ötösön álló Iribar feje fölött a hálóba emelte a labdát. Káprázatos gól volt. (1:0).

Ekkor úgy tűnt, hamarosan újabbak követik a Törőcsik-akciót. A 15. percben Iribar óriási szerencsével mentett Nagy L. elől. A 18. percben első szögletüket érték el a spanyolok, akik a fél pályán is alig-alig tudták átvezetni a labdát. A Bilbao láthatóan csak a védekezéssel törődött. El a kapu elől, ez volt a jelszavuk. Ennek ellenére Dózsa-helyzetekben nem volt hiány. A 30. percben Fazekas lövése szállt mellé. Fekete három fejese éppen csak hogy elkerülte Iribar kapuját. A félidő befejezése előtt keménnyé vált a játék és jó néhány szabadrúgáshoz jutott az Újpest. Ebben az időszakban öt szöglet és három szabadrúgás jelezte az újpesti fölényt. A helyzetkihasználás azonban valahogy nem ment az újpestieknek. A spanyolok ugyanis áttértek a szoros emberfogásra, és ha másképp nem ment, kíméletlenül választották el a csatárokat a labdától, a gólhelyzetben pedig egyszerűen elsodorták a fejelő vagy kapura törő játékost.

A második 45 percben tovább erősítette vélelmét a Bilbao. A csereként bejött Goicochea is a védelmet erősítette. Ügy tűnt, az 1:0-ás újpesti győzelemmel a spanyolok is elégedettek, és ennek megfelelően játszottak. Törőcsiket továbbra is ketten őrizték és már a labda átvételénél kegyetlenül közbeléptek, illetve ha másképp nem ment, kézzel rántották a földre, csakhogy ne vegyen részt az újpesti támadásokban. Közben lestaktikával próbálták felszabadítani a kapujuk előtti területet. Ebben a félidőben, 20 percig szinte más mérkőzést játszottak.

Az erőlködés, a kevés kombinációval vezetett játék ismét átalakult szellemes, ötletes támadássorozattá. Hatalmas nyomás nehezedett a spanyol kapura és a 85. percben szögletrúgást követően egy kapu előtti kavarodás nyomán. Viczkóhoz került a labda, aki a kapu jobb sarkába fejelt (2:0).

Az Újpest 2:0-ás győzelme elsősorban az első félidőbeli játéknak köszönhető, s annak, hogy Törőcsik ezen a napon ellenállhatatlan volt. A budapesti 2:0-ás győzelem azt is jelenti, hogy az Újpestnek van reménye továbbjutásra. s jelzi, hogy hatalmas küzdelemre lehet számítani a bilbaói stadion katlanjában.

Népszava 1977. október 20.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!