Előző
Következő
új cikk

Külföld

"A bigottság erősödik" - Bush is rosszul van Trumptól

nepszava.hu|2017. okt 20. 09:08
[A+ A-]

George W. Bush - Fotó: FMONIRUL BHUIYAN / AFP

Az ifjabb republikánus George Bush erőszakosnak és előítéletesnek nevezte Donald Trumpot. A most 71 éves volt elnök a bevándorlás és a a nemzetközi kereskedelem fontosságát hangsúlyozta, ez pont az a két terület, amelyet Donald Trump első intézkedései között korlátozott. Bush szót emelet a megosztás ellen is - tudósít az Euronews.

 A bigottság egyre erősödik. Politikai rendszerünk egyre védtelenebb az összeesküvés-elméletekkel szemben. A közbeszédben elfogadott lett a durvaság, a kegyetlenség. Olyan időket élünk, amikor úgy tűnik, a minket szétszakító erők nagyobbak, mint azok, amelyek egyben tartanak. A viták túl könnyen csapnak át gyűlölködésbe – rója fel ifjabb George Bush.

A Donald Trump amerikai elnök által folytatott megosztó politika ellen szólalt fel elődje is. Barack Obama egy kampányrendezvényen bírálta (ismét) Trumpot.

Ahelyett, hogy a politika az értékeinket tükrözné, olyan politikát kapunk, amely megbélyegzi a közösségeket. Ahelyett, hogy azt keresnék, hogyan tudunk együttműködni, megoldani a dolgokat, olyan vezetőket látunk, akik szándékosan próbálják feldühíteni az embereket, és démonizálják azokat, akik másként gondolkodnak – mondta Barack Obama.

Amerikában két államban, New Jersey-ben és Virginiában is kormányzót választanak november 7-én. Obamától azt várják a demokraták, hogy fiatal szavazókat is mozgósítani tud.

A tét: a demokrácia

A volt amerikai elnök Virginiában kampányolva a demokraták kormányzójelöltje mellett csütörtökön leszögezte: a novemberi voksoláson az amerikai demokrácia a tét- írja az MTI. Virginia fővárosában, Richmondban, több ezren voltak kíváncsiak a kampánygyűlésre. A volt elnök az Amerikában jelenleg uralkodó "félelem politikájáról" beszélt, és azt hangoztatta, hogy a kormányzóválasztás az amerikai politika újraírásának kezdete lehet. Az amerikai társadalom elfordulóban van Donald Trump elnöktől és politikájától - vélekedett Obama, annak ellenére, hogy az eddigi, négy időszaki választáson mindenütt republikánus politikusok győztek.

Obama azt mondta nagyon fontos a részvétel, s voksolásra buzdította híveit, mert - mint fogalmazott - a demokrácia a tét. Hangsúlyozta azt is, hogy a kormányzóválasztással "messze hangzó üzenetet" kell küldeni egész Amerikának, s ennek az üzenetnek a "megosztottság politikája elutasítását kell jelentenie".

Az előrejelzések szerint New Jerseyben szinte biztosra vehető a demokrata párti jelölt győzelme, míg Virginiában kétesélyes a voksolás: a Republikánus Párt színeiben Ed Gillespie, George W. Bush elnöki tanácsadója, a Republikánus Országos Bizottság jelenlegi vezetője elemzők szerint szintén győzelemre esélyes.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!