Előző
Következő
új cikk

Külföld

Rendkívüli állapot egy "fajvédő" előadása miatt Floridában - Videó!

nepszava.hu|2017. okt 20. 09:58, frissítve: 2017. okt 20. 10:33
[A+ A-]

Fotók: Emily Molli / NurPhoto/ AFP

Olyan heves tiltakozást váltott ki a Floridai Egyetem Gainesville-i kampuszán a fehér fajvédő Richard Spencer megjelenése és beszéde, hogy Rick Scott, Florida kormányzója már szerdán rendkívüli állapotot hirdetett, sőt, mozgósította a Nemzeti Gárdát és megerősítette a rendőri jelenlétet is.

Richard Spencer/AFP fotó

Richard Spencer/AFP fotó

Rendkívül feszült helyzetben, rendőrök és barikádok gyűrűjében tartotta meg előadását Richard Spencer, az Egyesült Államok egyik leghírhedtebb fajvédője, a montanai székhelyű Nemzeti Politikai Intézet (NPI) elnevezésű intézmény igazgatója. 

Az egyetemhez vezető utakat csütörtökön lezárták- informál az MTI tudósítója.

Spencert már az egyetem épületéhez vezető úton tüntetők fogadták. A nácik takarodjanak haza! - kiabálták a fehérek felsőbbrendűségét hirdető szónoknak, aki visszakiabált: Én nem megyek el innen, mi erősebbek vagyunk, mint ti, és ezt ti is tudjátok!  Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint azonban a támogató tüntetők alig egy tucatnyian voltak.

A Miami Herald című lap tudósítása szerint a Spencer-támogatók azt skandálták a tüntetőknek: "nem fogtok a helyünkbe lépni". Ugyanezt a mondatot skandálták Spencer hívei az augusztusban a - Trump elnök által relativizált - virginiai Charlottesville-ben tartott és véres összecsapásokba fulladt tüntetésen. 

Az előadást Richard Spencer végül nem is az egyetem egyik épületében tartotta meg, hanem a kampusz közelében lévő művészeti központban. A beszédben a fehér felsőbbrendűségről alkotott nézeteit fejtegette, ám nem vette igénybe az előadásához biztosított két órát, jóval előbb befejezte mondandóját, és távozott. Egyelőre nem derült ki, hogy az előadást hányan hallgatták, és nem tudni azt sem, hogy a rendelkezésre álló 700 jegy közül hányat adtak el.

A rendezvény végül rendzavarás nélkül zárult. Kent Fuchs, az egyetem rektora közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy nem ért egyet a Richard Spencer által képviselt rasszista nézetekkel. A rektor később Twitter-üzenetben rögzítette: "azokkal tartok, akik visszautasítják és elítélik Spencer aljas és megvetendő üzenetét".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!