Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mi történt valójában a cserdi polgármesterrel?

Népszava|2017. okt 20. 11:02
[A+ A-]

Forrás: Cserdi község/Facebook

Megaláztak. Azóta nincs nyugalmam, állandóan ezen jár az eszem, és mindennap sírok miatta. Bogdán László, Cserdi község független polgármestere így beszél arról, hogy három hete, egy fórumot követően a közönségből többen rátámadtak, szidalmazták, megrugdalták, leköpték, utána pedig egy zebrán el akarták gázolni.

Bogdán visszatérő szereplője a médiának. A roma településvezető sűrűn szól az ellen, hogy sortársai csakis a többségi társadalom kirekesztő magatartásával magyarázzák és mentegessék a cigányok nehéz társadalmi helyzetét, állástalanságát, szegénységét. Hirdeti, hogy a romák tanulással, munkával és törvénytisztelettel dolgozhatják le hátrányaikat, mindezért falujában sokat tesz. A 400 lelkes, főként cigányok lakta Cserdiben a romák – többek között a faluvezető ösztönzésre - szorgosan részt vesznek a közmunka programokban, igyekeznek taníttatni gyermekeiket, s a Baranya megyei település közbiztonsága rendkívül sokat javult az elmúlt években. Bogdánt gyakran hívják a romák problémáival foglalkozó rendezvényekre, hogy beszéljen céljairól és eredményeiről. A cserdi polgármester szeptemberben újra főszereplője lett a híreknek: miután a Tolna megyei Őcsény lakói nem engedték, hogy egy helybéli fogadós vendégül lásson migránsokat, Bogdán felajánlotta, hogy falujában üdülhetnek a jogszerűen nálunk tartózkodó menekültek.

Csütörtökön Péterfi Judit, a Hír TV műsorvezetője az egyik közösségi oldalon írt arról, hogy Bogdánt egy rendezvényt követően bántalmazták, és el akarták gázolni. A műsorvezető részleteket nem árult el, ezért megkerestük Bogdánt, hogy megtudjuk tőle, mi történt pontosan. A polgármester egy napot kért, mondván, a Hír TV filmet készített megaláztatásáról, és ez péntek este 9-kor lesz látható, ő pedig megígérte, a riport levetítésig senkinek sem nyilatkozik. Csak annyit árult el, hogy a botrányosan végződött fórumot Budapesten rendezték. Arról is faggattam Bogdánt, hogy a gázolás hogyan történt, tényleg el kellett ugrania, vagy „csak úgymond” rá akartak ijeszteni, és időben fékeztek. Ő erről sem kívánt beszélni, de annyit azért elmondott, hogy a kocsiból többen kiugrottak, és meg akarták verni. Végül nem bántották, hogy támadói álltak-e le, vagy mások megvédték őt, azt nem részletezte. Sérülést nem szenvedett. Megkérdeztem, tett-e feljelentést a történtek miatt, amire ezt felelte:  A sérelmeimért sosem teszek feljelentést, nem ez a stílusom.

Bogdánt arról is faggattam: jelentkeztek-e már a menekültek, vagy az őket óvó szervezetek a fentebb említett üdülési invitálásra. A polgármester igennel felelt, és hozzátette, hogy jelenleg tárgyalnak egy afgán család üdültetéséről. Ha sikerül megállapodniuk, akkor az afgánokat a polgármester fogadná be pár napra, 80 négyzetméteres családi házába.

Ungár Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!