Előző
Következő
új cikk

Belföld

Áder működik - Visszadobta a "kémény-törvényt"

nepszava.hu|2017. okt 20. 11:33, frissítve: 2017. okt 20. 17:15
[A+ A-]

Áder János - Népszava fotó

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek pénteken Áder János köztársasági elnök azt a kedden elfogadott törvényt, amely megszüntette a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését - tudatja az MTI.

A parlament honlapján elérhető levelében az államfő azt írta: az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprőipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik - hívta fel a figyelmet Áder János, aki ezért nem ért egyet a kéményseprőipari törvény módosításával.

A köztársasági elnök emellett jogalkotási, jogszabályszerkesztési kifogást is emelt a törvénnyel kapcsolatban. Annak ellenére ugyanis, hogy az Országgyűlés a jogszabály kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit nem fogadta el, az államfőnek megküldött törvényszöveg sarkalatossági záradékot tartalmazott. Az államfő arra kérte az Országgyűlést, hogy tárgyalja újra a jogszabályt és a jelzései megfontolásával fogadja el ismét.

A parlament kedden 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett fogadta el a belügyi feladatokat érintő és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló belügyminiszteri törvényjavaslat egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit. Az elfogadott javaslat indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett nekik. A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg a továbbra is ingyenes ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől - hangsúlyozta a belügyi tárca az előterjesztésben.

Az Országgyűlés a törvénymódosító csomag kétharmados többséget igénylő passzusait nem fogadta el, miután azok nem kapták meg a szükséges számú szavazatot. Ezek az önkormányzati törvényt módosították volna nagyrészt azért, hogy megteremtsék a közigazgatási perrendtartási törvénnyel az összhangot.

Vámos: jelentősen nőhet a tragédiák száma

Vámos Csaba FOTÓ: Bihari Tamás

Vámos Csaba FOTÓ: Bihari Tamás

"Franciaországban, Belgiumban, vagy Hollandiában, ahol nem kötelező a kéményseprés, sokkal több a szén-monoxid mérgezés, mint Németországban, ahol minden szezonban kötelező a kémények, fűtési rendszerek ellenőrzése" - erősítette meg a Népszavának Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke.

Ha az Országgyűlés változatlan formában fogadja el a családi házak kéményeinek kötelező ellenőrzésének megszüntetéséről szóló törvénymódosítást, az jelentős mértékben növelheti a szénmonoxid mérgezéses esetek és tragédiák számát - figyelmeztetett Vámos Csaba.

LMP: vonják vissza a jogszabályt!

Amennyiben a kormány eltörli a kötelező kéményseprést, rengeteg család életét sodorja veszélybe. A fideszes képviselők és a kormány felelőtlen és szakmaiatlan döntései gyermekek és felnőttek életébe kerülhetnek - írja Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője közleményében, amelyben a politikus felidézi: Lázár János cinikusan úgy nyilatkozott, hogy mindenkit nem tudnak megvédeni. Márpedig az államnak kötelessége mindenkit megvédeni. Ezért elvárjuk, hogy haladéktalanul vonja vissza a kormány a kötelező kéményellenőrzést eltörlő jogszabályt és még a fűtési szezon előtt kezdjen egyeztetést a szakmai szervezetekkel a jelenlegi kéményellenőrzési rendszer haladéktalan felülvizsgálatáról! - szólított fel az ellenzéki párt képviselője.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete üdvözli a döntést

A Kéményseprők Országos Szakszervezete üdvözli Áder János köztársasági elnök döntését, miszerint aggályosnak tartja a napokban elfogadott kéményseprésről szóló Tv. módosítását és azt újra gondolásra visszaküldi az Országgyűlés elé - írja közleményében Vámos Csaba, az érdekképviselet elnöke. 

"Ezen döntésével Áder János tanúbizonyságot tett arról, hogy a nemzet egységét kifejezve, vitathatatlanul fontosnak tartja a magyar állampolgárok élet- és vagyonvédelmének biztosítását, továbbá a környezet megóvását és ugyanerre kéri a magyar Országgyűlés valamennyi képviselőjét. A hazai- és nemzetközi kéményseprő szervezetek egyöntetű véleménye, hogy Áder János köztársasági elnök egy tényeken alapuló, felelős döntést hozott, mely kizárólag a magyar társadalom érdekeit szolgálja és hisszük, hogy az Országgyűlés valamennyi képviselője -párthovatartozástól függetlenül - Kölcsey szellemiségét követve fogja meghozni döntését e kérdésben, miszerint a Haza minden előtt!"

Lájkoljon minket a Facebook-on is!