Előző
Következő
új cikk

Belföld

A Népszabadság reagált a Magyar Idők támadására

Népszava|2017. okt 20. 18:53
[A+ A-]

Forrás: Facebook/Fedél Nélkül

Az ismeretlen példányszámban megjelenő, döntően állami hirdetésekből élő Magyar Idők című napilap honlapján rövid írás jelent meg a Fedél Nélkül című hajléktalan-lap népszabadságos kiadásának csütörtöki megjelenéséről. 

A szerző, Csépányi Balázs az írásban föltette a költői kérdést: „Ki lehetett a nagylelkű mecénás, aki a megjelenést finanszírozta?”.

Csépánynak levelet írt Kelen Károly, a Népszabadság Egyesület elnöke. A levél így szólt: „178 ezer forinttal támogattuk a Fedél Nélkül-t kiadó Menhely alapítványt adomány formájában. Eddig 152 500 forintot adtak össze a Népszabadság utolsó szerkesztőségében dolgozók, a hiányzó összeget pedig az egyesületben még meglévő közös pénzből tettük hozzá. Pontosan meg tudom mondani, ki mennyi pénzt adott – 5–20 ezer forintot –, de ezt egyelőre nem szeretném nyilvánosságra hozni. (…) A lap 17 ezer példányban jelent meg, nagy valószínűséggel lesz utánnyomás is. A Fedél Nélkült az árusok 50 forintért vihetik el, tehát üzleti alapon működik. Nagyon remélem, hogy új szöveget teszel ki a régi helyett, és abba beleírod, hogy a Magyar Idők hány példányban jelent meg ugyanazon a napon, és hány fogyott el belőle. Legyen összehasonlítási alapjuk az olvasóknak.”

A szerző végül kiegészítette cikkét azzal, hogy a kibővített lap megjelenését a Népszabadság Egyesület támogatta, ugyanakkor a Magyar Idők titkolt példányszámáról ezúttal sem írt.

A Fedél Nélkül szóban forgó száma a szokásosnál 12 oldallal bővebb, ezt a terjedelemnövelést fedezi az említett 178 ezer forint. A lap általában 8 ezer példányban jelenik meg, de ezúttal 18 ezer példányt nyomtak belőle, mert a terjesztők – jellemzően otthontalan, vagy nélkülözésben élő emberek – a tavalyi tapasztalatok alapján elővételben 9500 példányt megvásároltak. 2016 októberében többszöri utánnyomásban 37500 példányt adtak el a népszabadságos Fedél Nélkülből.

Az idei számban a lap megszokott szerzői mellett Danó Anna, Hargitai Miklós, Kelen Károly, Kőműves Anita, Krajczár Gyula, N. Kósa Judit, Nagy N. Péter, Ónody-Molnár Dóra, Pető Péter, Révész Sándor, Tamás Ervin, Tóth Ákos, Tóth Levente és Uj Péter írásaival találkozhatnak az olvasók.

Hargitai Miklós

Lájkoljon minket a Facebook-on is!