Előző
Következő
új cikk

Külföld

Katalónia jövője a tét

Népszava|2017. okt 21. 05:32
[A+ A-]

FOTÓ: AFP /LLUIS GENE

A spanyol kormány ígérete szerint ma elindíthatja az alkotmány 155. cikkelyének élesítését, vagyis az önrendelkezés felfüggesztését Katalóniában. A szocialisták (PSOE) és a centrista Ciudadanos által támogatott kormány az alkotmányos rend helyreállításának nevezi a lépést, amelynek részleteit délelőtt vitatják meg egy rendkívüli kormányülésen.

Egyelőre bizonytalan, hogy Madrid milyen mértékben kíván majd beavatkozni, a helyzetet bonyolítja, hogy még soha nem alkalmazták a 155. cikkelyt. A ma megvitatott intézkedésekről az El País szerint a jövő hét végén szavaz a szenátus – amelyben többségben van a kormányzó néppárt (PP) –, s amint megjelenik az állami közlönyben, hatályba lép.

Hogy az elszakadáspártiak érezzék a nyomást: a PP és az ellenzéki szocialisták (PSOE) pénteken bejelentették, megegyeztek, hogy januárban választásokat kell tartani Katalóniában. Carmen Calvo szocialista politikus felszólította Carles Puigdemont katalán vezetőt, hogy támogassa a januári regionális választások ötletét. Korábban már egyébként felajánlották a katalánok első emberének, hogy menjen bele az előrehozott választásokba, s cserébe a madridi kormány eláll a 155. cikkely alkalmazásától, ám Puigdemont hallani sem akart erről. Calvo tegnap is jelezte a katalán vezetőnek, hogy van ideje, amíg a szenátus nem szavaz a 155. cikkelyről, ő maga is bejelentheti a választásokat.

Szakértők szerint a regionális voksolás ideiglenesen enyhítené a feszültséget, hiszen a függetlenség azonnali kikiáltása és az arra adott válaszlépés egy ideig lekerülne a napirendről, ám a probléma aligha oldódna meg, hiszen nem kizárt, hogy ismét a függetlenségpárti erők kerülnének többségbe a katalán kormányban, akik egy, az október 1-jeihez hasonló függetlenségi referendumot tűznének zászlajukra.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!