Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egészségügyi minimumot követel az ellenzék

Népszava|2017. okt 21. 05:05
[A+ A-]

FOTÓ: NÉPSZAVA

Jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek Szabó Tímea azt a szakmai minimumot, amelyet 9 párt szakpolitikusai dolgoztak ki Kincses Gyula exállamtitkár vezetésével. Lapunknak a Párbeszéd képviselője azt mondta: azt szeretnék, ha a kormány a kilenc párt által elfogadottakat elkezdené megvalósítani. Sőt, erre határozottan föl is szólítják a kormányt.

A nemzeti minimum ötlete még júniusban, a Friedrich Ebert Stiftung és a Political Capital „Gyógyítható-e az egészségügy?” című konferenciáján merült fel. A jobbikos Lukács László képviselő vetette fel, hogy meg kellene fogalmazni, mi az, amiben mindenki egyetért, és ami ennek megfelelően nem lehet vita tárgya. Az aláírók – a Fidesz–KDNP kivételével az összes komolyan vehető párt – egyetértenek abban, hogy újra létre kell hozni egy önálló egészségügyi minisztériumot, helyre kell állítani a társadalombiztosítást, és rögzíteni kell, hogy az pontosan milyen ellátásra jogosít. Továbbá úgy kell növelni az egészségügyi kiadásokat, hogy legfeljebb 30 százalék legyen a közvetlenül a betegek által fizetett összeg, míg a hálapénzt meg kell szüntetni, és szabályozott keretek közé kell szorítani a fizetős szolgáltatásokat.

A programról a napokban a Medical Tribune Válaszúton – című konferencián beszéltek az érintett pártok képviselői. Mint elhangzott: a valamennyi pártelnök kézjegyével ellátott dokumentummal történelminek nevezhető egyezség született. Kincses Gyula a siker egyik aktoraként azt emelte ki, hogy az egyezkedés idején az asztal körül szakpolitikusok ültek. A pártok képviselői úgy gondolták, sok alázat kellett ahhoz, hogy kimondják, ha egyes területeken elképzelésük a közösen elfogadhatón kívül áll, csak a saját programjukban jelenítik a különbözőségeket.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!