Előző
Következő
új cikk

Belföld

Komoly lehűlés jön sok esővel, viharos széllel

nepszava.hu|2017. okt 22. 09:09
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

Vasárnap a Dunántúlon már esőre számíthatunk, ez a csapadékzóna kelet és északkelet felé halad. Az eső mellett a szél is viharosra fokozódik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délutánra a nyugati-délnyugati megyékre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható csapadék miatt, hétfőn azonban már az egész ország területén első- és másodfokú, citrom- és narancssárga figyelmeztetés lép érvénybe.

A köd is okozhat problémákat, főleg a közlekedésben: Az országban több helyen ismét ködfoltok képződtek, de tartósabban - a reggeli, délelőtti órákig - ködös tájak már csak a nyugati és északkeleti, keleti megyékben lehetnek. Vasárnap éjfélig még csak a Dunántúl nyugati, délnyugati részein eshet 20 mm-t meghaladó eső. Ezt követően éjszaka, illetve hétfőn napközben már nagy területen haladhatja meg a napi összeg az akár 30-50 mm-t is - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint villámlásokra is számíthatunk, ami ilyenkor október közepén nagyon szokatlan és ritka. A csapadék és a szél mellett a hőmérséklet is komolyan lehűl majd, 10 fok várható.

Hétfőn borult időre számíthatunk, sokfelé esővel. A középső és a keleti tájakon jelentős mennyiségű (akár 30-50mm) csapadékra készülhetünk. Az északi szél több helyen viharossá fokozódik. Erős lehűlés várható: délután mindössze 8 és 13 fok között alakul a hőmérséklet. Hidegfronti hatás érvényesül.

Kedden eleinte még előfordul eső, majd fokozatosan csökken a felhőzet, és előbukkan a nap. Mérséklődik az eleinte még erős légmozgás. 11 és 16 fok közötti értékeket mérhetünk délután.

Szerda reggel párás, napközben változóan felhős idő várható. Csapadék nem lesz. Reggel 6, délután 15 fok körül alakulhat a hőmérséklet.

Csütörtökön és pénteken marad a változóan felhős idő, miközben átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés: 15 és 21 fok között várható a csúcsérték. 

A jövőhét végén erősen felhős időre, többfelé esőre, záporra van kilátás. Megerősödik, néhol viharossá fokozódik az ÉNy-i szél. Lehűlés kezdődik: szombaton 13, vasárnap 11 fok körüli értékeket mérhetünk.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!