Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nézőpont: a közös ellenzéki tüntetés lehetne fordulópont

nepszava.hu/MTI|2017. okt 22. 09:27
[A+ A-]

Ha az ellenzéki pártok október 23-án fel tudnának mutatni valamit, akkor az lehetne fordulópont - mondta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője, aki szerint azonban az ellenzéki szimpatizánsok fele is Orbán Viktor újraválasztására számít.

Botka László lemondásával a baloldalon nincs olyan miniszterelnök-jelölt, aki meg tudná szólítani a baloldali szavazók jelentős részét. Mindez Gyurcsány Ferencnek kedvezett, aki az ellenzéki egyeztetésekről szóló vitákat dominálja - mondja az elemző, aki szerint a választók azt látják, hogy az MSZP-n belül nagyon nagy káosz van. Ha viszont az ellenzéki pártok október 23-án fel tudnának mutatni valamit, akkor az lehetne fordulópont. A Nézőpont elemzője gyorsan hozzáteszi, hogy ez persze nem valószínű, mivel szerinte nem tudnak kormányváltó alternatívát kialakítani. Olyannyira nem, hogy még a baloldali szimpatizánsok is arra számítanak, hogy a Fidesz fogja megnyerni a választásokat 2018-ban és Orbán Viktor lesz ismét a kormányfő - Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásának adatai szerint fél évvel a 2018-as választás előtt a felnőtt népesség csaknem kétharmada, 64 százaléka erre számít.

A Jobbikról azt mondta az elemző, hogy nem tudja megszólítani a saját szavazóit sem, majd azt is kérdésnek nevezte, hogy a pártnak a kampány során sikerül-e meggyőznie a szimpatizánsokat arról, hogy Vona Gábor jó miniszterelnök lesz.

Mint ismert, a Nézőpont "nonprofit" szervezet létére milliárdos állami közbeszerzéseket nyer, így nem csoda, ha felméréseivel igyekszik a kormányoldalnak kedvezni. Egyik emlékezetes kimutatások szerint például az erősen menekültellenes hangot megütő, kormánypropagandát terjesztő TV2 szerepelteti a legnagyobb mértékben az ellenzéki politikusokat, azaz náluk érvényesül leginkább az egészséges "egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok, egyharmad ellenzéki" arány. Azt is kimutatták már a mostanihoz hasonló elemzésükben, hogy a teljes felnőtt népesség 44 százaléka ismét Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek.

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!