Előző
Következő
új cikk

Belföld

Szexuális zaklatás - A köztévé hallgat a Marton-ügyről

nepszava.hu/MTI|2017. okt 22. 10:13
[A+ A-]

Martonról nem esett szó a szexuális zaklatási botrány kapcsán FOTÓ: Népszava

A Weinstein-ügy kirobbanása lavinát indított el, egyre több szexuális zaklatási eset lát napvilágot. Úgy látszik, hogy a téma nagyon sok embert érint -  mondta egy pszichoterapeuta a köztévében, aki a Marton László Kossuth-díjas rendező körül dagadó botrányról - amit a magyar Weinstein-ügyként emlegetnek - "meglepő módon" egy szót sem szólt.

"A Weinstein-ügy kirobbanása lavinát indított el" FOTÓ: Yann COATSALIOU / AFP

"A Weinstein-ügy kirobbanása lavinát indított el" FOTÓ: Yann COATSALIOU / AFP

A szakember arról beszélt, hogy a szexuális zaklatás sokáig a felszín alatt maradt, a társadalomban összegyűlt. Amikor aztán egyszer valaki kamerák elé áll, akkor azok is elkezdenek beszélni, akiknek ez szintén fájdalmas dolog volt.  Hozzáteszi: nagyon szubjektív, hogy az áldozatoknak mi számít traumának. A szégyen, bűntudat, kiszolgáltatottság vagy a nehéz bizonyítás miatt az esetek nem kerültek nyilvánosságra. Szerinte amiatt is lát egyre több eset napvilágot, hogy több felület van a probléma kezelésére, nyíltabb a kommunikáció, mint 25-30 évvel ezelőtt, van internet, közösségi oldalak. Az is fontos, hogy az esetek nyilvánossá válásával azok, akik elszenvedtek hasonlót, érzik, hogy nincsenek egyedül. A trauma feldolgozásának része az is, hogy beszélhetnek róla - tette hozzá.

Az elmondottak illenek Marton László ügyére is, ám a Kossuth-díjas rendező nevét nem említette a megszólaló. A Sárosdi Lilla által kirobbantott szexuális zaklatási botrányt sokan a magyar Weinstein-ügyként aposztrofálják, különösen mivel a színésznő pont a hollywoodi eset miatt állt a nyilvánosság elé történetével. Kérdés, hogy erről miért nem esik szó a köztévén.

Az MTVA-hoz tartozó hirado.hu-n rákerestünk Sárosdi Lilla színésznő, illetve Marton László nevére, de egyikre sem jött ki olyan találat, ami az egyre dagadó szexuális zaklatási botrányhoz kapcsolódna.

Forrás: hirado.hu

Forrás: hirado.hu

Sárosdi bejelentése után először két lány jelentkezett, akiket Marton László zaklatott, a 444 aztán már hét áldozatról írt.

A rendező pénteken felfüggesztette oktatói tevékenységét a Színművészeti Egyetemen, majd később lemondott a Vígszínház főrendezői posztjáról is. Kérdés, mi lesz így a december közepére tervezett bemutatójával. Az általa rendezett darabnak szerdán már megtartották az olvasópróbáját, de nem tudni, hogy Martonnal vagy nélküle viszik-e színpadra Ibsen: A vadkacsa című drámáját. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!