Előző
Következő
új cikk

Belföld

Értelmetlen népszavazás a bulinegyedről?

nepszava.hu|2017. okt 22. 12:17
[A+ A-]

Az Élhető Erzsébetváros civil közösség forgalomlassító demonstrációt tartott a hangos és piszkos "bulinegyed" működése ellen júliusban Fotók: Tóth Gergő

Értelmetlen a Belső-Erzsébetvárosban meghirdetett helyi népszavazás, mert a Fővárosi Kormányhivatal a kerületi ellenzéki képviselők kérdésére úgy nyilatkozott: a Fidesz által 2013-ban módosított kereskedelmi törvényből következően a helyi önkormányzat a világörökségi részeken semmilyen módon nem jogosult a nyitva tartás szabályozására – ezt adta közre szombat este Oláh Lajos, a kerület egyéni országgyűlési képviselője (DK) a polgároknak írott személyes levélben, illetve a Facebookon.

Mint emlékezetes, a kerületi képviselő-testület október 3-i ülésén nem kapott többséget a vendéglátóhelyek egységes nyitva tartására vonatkozó indítvány, mert a teljes Fidesz frakció, illetve a Jobbik képviselője leszavazta. Ugyanakkor a testület azt az elvi döntést hozta, hogy legyen helyi népszavazás ebben a témában. A fideszes többség a következő kérdést terjesztette a helyi választási bizottság elé: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő- testülete Budapest VII. kerület Károly körút - Király utca - Erzsébet körút - Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?” A bizottság október 16-án hitelesítette a kérdést.

Eközben a baloldali ellenzéki képviselők írásbeli kérdéssel fordultak a Fővárosi Kormányhivatalhoz, hogy Belső-Erzsébetváros világörökségi területén az erzsébetvárosi önkormányzat egyáltalán milyen formában jogosult szabályozni a vendéglátóhelyek nyitva tartását. Erre kapták azt a választ, hogy a helyi önkormányzat a világörökségi részeken semmilyen módon nem jogosult a nyitva tartás szabályozására.

„Jelen állás szerint a kerületi Fidesz kezdeményezésére vágtatunk egy több tízmillió forintba kerülő helyi népszavazás felé, melyről a Fidesz kormány hivatala azt állítja, hogy fabatkát sem ér!

Oláh Lajos

Oláh Lajos

Hiába döntene a népszavazáson a többség a nyitva tartás korlátozása mellett, a hatályos törvények nem engedik, hogy a kerület döntsön ebben a kérdésben!? Ön érti, mi történik itt? Tombol a szakmai dilettantizmus?” – fogalmaz levelében Oláh, felvetve, hogy „ha a Kormányhivatalnak igaza van, akkor helyi szinten tényleg nem marad más hátra, mint kamu népszavazás helyett a jelenlegi jogszabályok szigorú betartatása és számonkérése! A kerületi jegyző, ha kell, vonja vissza a nem megfelelően működő, a köz érdekeivel semmit nem törődő vendéglátóhelyek éjszakai működési engedélyét.”

A belső-erzsébetvárosi lakosokat ugyanakkor azért háborítja fel a beígért – bár bizonytalan időpontban megtartandó – népszavazás, mert a szabályok szerint azon az egész kerület véleményét kérdezik, miközben a „bulinegyed” zaja és közegészségügyi anomáliái csak a Nagykörúton belül élőket, a kerület lakosságának legfeljebb negyedét sújtják.

N. K. J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!