Előző
Következő
új cikk

Belföld

Október 23. - Lemondták az ellenzéki tüntetést

nepszava.hu|2017. okt 22. 16:57
[A+ A-]

A tavalyi október 23-i tüntetés a Blahán FOTÓ: Molnár Ádám

A várható időjárási körülmények, a piros riasztás miatt elmarad a Közös Ország Mozgalom által 2017. október 23-án délutánra, a Kossuth térre szervezett tüntetés - jelentették be a Facebookon.

Mint írják: a Közös Ország Mozgalom az elmúlt hetekben mindent megtett, hogy közös színpadra állítsa a demokratikus ellenzéki pártok és a rendszerkritikus civil ellenzék képviselőit, folytatva ezzel az igazságos választásitörvény-javaslat nyolcpárti elkészítésével megkezdett munkát a változásért, egy igazságos és közös Magyarországért. Nem adtuk fel akkor sem, amikor egyes pártok politikai okokból nem vállalták fel a közös jelenlétet, mindent megtettünk, hogy továbbvigyük a civilekkel közösen a tüntetést, ismertessük a magyar társadalom követeléseit, kijelöljünk egy olyan utat, ami a jelenlegi igazságtalan rendszer 2018-as megszüntetéséhez vezet.

Az időjárás olyan külső körülmény, amivel bár számolhatunk, de nem változtathatjuk meg. A mai napon az OMSZ piros riasztást adott ki a rendezvény idejére, ami azt jelenti, hogy a résztvevők testi épségét kockáztatnánk a tüntetés megtartásával, amit semmiképpen sem vállalhatunk fel, ezért a résztvevőkkel egyeztetve a rendezvény törlése mellett döntöttünk. Az október 23-i tüntetés elmarad, de a céljaiért tovább küzdünk. A jövő héten tájékoztatást fogunk adni arról, hogy milyen keretek között folytatjuk a munkát a változásért és igazságosságért 2018-ban - írták a közösségi oldalon.

Molnár sajnálta, hogy nem jött össze
Molnár Gyula, az MSZP elnöke lapunknak sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a KOM által meghirdetett megemlékezésen nem tudták együtt demonstrálni elkötelezettségüket a választókért. Ugyanakkor – tette hozzá – az MSZP továbbra is azon dolgozik, hogy fel tudják mutatni a szükséges egységet ahhoz, hogy a kormányváltást akaró, ma kiábrándult tömeg bizalmát vissza- és megszerezve a legjobb esélyekkel induljanak a választásokon. 

Már egy hete megbukott

A közös ellenzéki tüntetés szimbolikája már egy hete megbukott, amikor az LMP bejelentette a távolmaradását, így megbicsaklott a Momentum Mozgalom "csak, ha mindenki" stratégiája is. Végül Gulyás Márton és csapata úgy döntött: a KOM színpada, az Agora a fővárosi Kossuth térnél nem összellenzéki pártrendezvénynek ad majd helyszínt, hanem civil demonstrációt tartanak, amelyhez pártok és szimpatizánsaik csatlakozását is várják – nézőként.

Ezután vetődött fel, hogy mivel késve készült el a KOM "konyhájában" kifőzött, nyolc párt által fölvállalt közös választási reformjavaslat, Gulyásék az október 23-i elfogadási határidőt is kitolnák, s mégsem hirdetnek majd polgári engedetlenségi akciót a forradalom ünnepén. Ehelyett a hétfői demonstráció az úgynevezett "Igazságos hatalomgyakorlás" projektjük beharangozója lett volna, erről azonban Gulyás Márton nem árult el részleteket.

A közös tüntetés megbicsaklása után a terv az volt, hogy az LMP külön ünnepel Debrecenben, a Momentum a fővárosban, míg a baloldali pártok két helyen is, ám jóval szerényebb tervek alapján mutatják ki egységüket a nemzeti ünnepen – a budapesti MSZP szervezésében délelőtt, majd pedig Nagy Imre szobránál, délután pártelnökök koszorúznak közösen. A Kettős Mérce blog ma indult portálja, a merce.hu viszont úgy tudja, hogy a Közös Ország Mozgalmon kívül mások is tervezik a rendezvényük lemondását a piros riasztás miatt.

Riasztást adtak ki özönvízszerű eső miatt
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a  várható sok eső miatt két megyére és a fővárosra elsőfokú, hat megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki. Veszélyjelzésükben azt írták: délutántól hétfő estig az országban nagy területen jelentős, az ország északnyugati, illetve délkeleti területeit leszámítva 30-80 milliméter eső valószínű. Emiatt Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, míg Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint Budapesten elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Hétfőn országszerte tartós esőre figyelmeztetnek, első, másodfokú, míg a középső területeken (köztük a fővárosban) már harmadfokú figyelmeztetésekkel. Elsősorban a Dunántúlon éjféltől hétfő éjfélig helyenként viharos széllökések is lehetnek. A hétfő déli, kora délutáni órákban 75-85 kilométer/óra körüli széllökésekre is számítani lehet.


Programok sora

– 9 órakor a fővárosban a Nagy Imre emlékháznál (Budapest, II. Orsó u. 43.) a demokratikus ellenzéki pártok képviselői közösen koszorút helyeznek el

– 16 órakor a Vértanúk terén a demokratikus ellenzéki pártok vezetői koszorút helyeznek el Nagy Imre szobránál

– 16:30-18:15 Az LMP "Mondjunk igent Magyarország függetlenségére!" Debrecenben tartja ünnepi megemlékezését

– 18 órakor volt rádiósok helyeznek el egy-egy szál virágot a volt Magyar Rádió Bródy Sándor u. 5-7. szám alatti épületének bejáratánál a hajdani Rádió emlékére

– 18:30-20:30 között a Momentum Mozgalom "Magyarország felébred" címmel rendez demonstrációt a Szabadság téren

Állami rendezvények

– 08.00 – Ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth téren Áder János köztársasági elnök engedélymegadásával, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében

– 15.00 – Ünnepség a Terror Háza Múzeum előtt, beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök

– 17.00-23.00 – Szabadságkoncert 1956 a Millenáris B csarnokban, fellép a New Level Empire, a Bagossy Brothers Company, a Margaret Island és az Irie Maffia

Lájkoljon minket a Facebook-on is!