Előző
Következő
új cikk

Külföld

Újraválasztották az elnököt Szlovéniában

MTI|2017. okt 22. 20:22
[A+ A-]

Borut Pahor FOTÓ: Ales Beno / ANADOLU AGENCY

A hivatalban lévő államfő nagy valószínűséggel már az első fordulóban megnyerte a vasárnap rendezett elnökválasztást Szlovéniában, Borut Pahor a szavazatok több mint 56 százalékát kapta a szlovén közszolgálati televízió (RTV) megrendelésére készült felmérés szerint.

Az adatokat a csatorna az urnazárás, este hét óra után hozta nyilvánosságra. A közel ezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint Pahor a voksok 56,2 százalékát, legesélyesebb ellenfele, a szintén függetlenként induló baloldali Marjan Sarec a szavazatok 22,5 százalékát szerezte meg. 

Az említett két jelölt mellett Romana Tomc, a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) jelöltje 10,5 százalékot, míg Ljudmila Novak az ellenzéki Új Szlovénia (NSI) jelöltje 5,4 százalékot szerzett.  A másik öt jelölt nem érte el az egy százalékot.

Amennyiben a hivatalos eredmények igazolják a felméréseket, nem kell második fordulót tartani. Az első hivatalos részeredményeket várhatóan késő este hozzák nyilvánosságra. A vasárnapi szavazáson 1,7 millió szlovén állampolgár adhatta le voksát, a részvétel 16 órakor mindössze 32 százalékos volt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!