Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kunhalmi Ágnes: vészterhes időket élünk

MTI|2017. okt 23. 10:26, frissítve: 2017. okt 23. 17:26
[A+ A-]

Fotók: Tóth Gergő

Nagy Imre Emlékházánál tisztelegtek az 1956-os forradalom hősei előtt a demokratikus ellenzék pártjai az MSZP budapesti szervezete meghívására.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, levonva a forradalomhoz vezető diktatúra és Orbán Viktor elnyomó rendszere közötti tanulságokat a tettek fontosságára és a kitartásra helyezte a hangsúlyt. „Magyarország és a magyar nép akkor fog igazán kitörni a béklyóból, akkor fog egy igazán nagyot előrelépni, ha végre történelme során nem csak a külső elnyomó hatalmakkal, hanem a belső elnyomókkal és harácsolásukkal szemben is felemeli a szavát. Van mit tenni és nem is fogjuk feladni soha."

Kunhalmi szerint 1956 hősei nagyon szomorúak lennének, ha ma élnének, hiszen nem azért harcoltak, hogy utódaik ugyanazt visszahozzák, amiért ők küzdöttek. „Vészterhes időket élünk. Mark Twain egyszer azt írta, a történelem nem ismétli meg önmagát. De bizony, a mai Orbán-kormány nagyon rímel a történelem egy nagyon sötét korszakára, a sztálini diktatúrára." Példaként említette, hogy ma is ugyanúgy üldözik a szabadságot, kontrollálják a szabad sajtót és a vélemény szabadságát, akadályozzák az emberek szervezkedését, a civilek életét, mint a forradalmat megelőző időkben. „Miközben ugyanúgy korruptak és saját hatalmukat építik, más vagyonát, életét, egészségét elveszik" - tette hozzá.

Az 56-os évforduló tavaly állami emlékezése kapcsán felhívta a figyelmet, az Orbán-kormány mintha Nagy Imre eltüntetésén dolgozna. Ahelyett, hogy az örökségét ápolná. „Miért akarja Orbán eltakarítani Nagy Imrét az útból?" -tette fel a kérdést. Kunhalmi úgy látja, azért, mert Nagy Imre felismerte azt, amit Orbán sohase fog: a magyar nép sohasem egyenlő az éppen aktuális kormányával. A magyarok nem pusztán egy homogén gyűlölködő massza, amivé Orbán akarja tenni, hanem szabadságszerető, okos, tehetséges és nem utolsósorban becsületes nép. „Ezeket az értékeket nem lehet elnyomni akkor se, ha az országban minden médiumot elvesznek tőlük, az uniós támogatásokat pedig ellopják" – hangsúlyozta. Az ellenzéki képviselő szerint ez akkor is igaz, ha Orbán egy tollvonással elveszi tőlük megtakarításaikat, lerombolja az oktatási rendszerüket.

„A magyar igazi elnyomói nem Brüsszelben vannak, hanem itt: kormányon!" - mutatott rá Kunhalmi Ágnes. 1956 hősét, Göncz Árpád köztársasági elnököt is idézte: a hatalomhoz haló viszonyunk az, amin megmérettetünk, azon, hogy ki mire használta és hogyan. „A mai Orbán-kormány elbukott ezen a megmérettetésen, ugyanott tévednek, ahol 61 évvel ezelőtt" - vonta meg a történelmi párhuzamot Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP-s politikus beszéde után a demokratikus ellenzéki pártok helyezték el koszorúikat. Az MSZP-t képviselve Kunhalmi ágnes és Horváth Csaba, a DK részéről Gy. Németh Erzsébet és Élő Norbert, az Együttől Hajdú Nóra alelnök, a Liberálisoktól Szabadi Viktor és Matlák Gábor, a MOMA részéről Turi Gábor III. kerületi csoportvezető, a Párbeszéd képviseletében Szabó Tímea társelnök, a Szolidaritástól Mészáros Balázs alelnök.

Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!