Előző
Következő
új cikk

Belföld

'56 nem vízálló - Ennek politikai ára lesz

nepszava.hu|2017. okt 23. 11:58, frissítve: 2017. okt 23. 16:46
[A+ A-]

A Széna téri emlékmű MTI Fotó: Balogh Zoltán

Orbán Viktor a Terror Háza elé hívta híveit, ez a rendezvény nyilván nem marad el, de az ellenzék több tervezett ünneplését is lemondták. A Közös Ország Mozgalom vezetője, Gulyás Márton közölte: az ünneplés elmaradásának politikai ára lesz. 

Lemondta Kossuth téri rendezvényét a Közös Ország Mozgalom. Az ok a hétfői időjárás-előrejelzés piros riasztása, amely erős viharra figyelmeztet. „Nem állnak fenn a körülmények, hogy biztonsággal lebonyolíthassuk, ezért felelősségteljesen arra jutottunk, hogy nem tartjuk meg a rendezvényt” – mondta Gulyás Márton,a mozgalom vezetője. Az arányos választási rendszer biztosításáért kiálló ellenzéki aktivista szerint kétségtelenül van politikai kockázata annak, hogy lemondták a tüntetést, de Gulyás szerint fontosabb, hogy a résztvevőket ne hozzák olyan helyzetbe, amelyért nem tudják vállalni a felelősséget, márpedig az időjárásra nem tudnak hatni. 

Ellenzéki pártok koszorúztak a budapesti Nagy Imre-emlékháznál

Közösen koszorúzott Nagy Imre mártír miniszterelnök egykori budapesti lakóházánál, a II. kerületi Orsó utcában az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), az Együtt, a Magyar Liberális Párt, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa), a Párbeszéd és a Szolidaritás egy-egy képviselője.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök, aki anno "nagy hangon szónokolt" Nagy Imre újratemetésén, ma valahogy mintha "ki akarná hagyni" a forradalom miniszterelnökét a történelemből. Az elmúlt évben, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján alig jelent meg Nagy Imre neve, pedig örökségét ápolni kellene - fűzte hozzá.

Miért van az, hogy Orbán Viktor ennyire "el akarja takarítani" Nagy Imrét az útból? - tette fel a kérdést, majd úgy folytatta: Nagy Imre a magyar történelem egy kritikus időszakában vezetőként felismerte azt, amit Orbán Viktor "soha nem fog", mert nem áll érdekében és nem is akarja: hogy a magyar nép soha nem egyenlő a hatalmon lévő kormánnyal.

Karácsony Gergely: '56 egy nemzet közös ügye volt 

1956 rendkívül sokszínű volt, egyik legfontosabb üzenete, hogy nem egy ideológia, hanem egy nemzet közös ügye volt – hangoztatta Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a párt központi, október 23-i megemlékezésén.

Kiemelte, napjaink ellenzéki politikusainak is fontos tanulság, hogy 1956-ban a „sokszínű” polgárok összefogtak. Most, amikor meg kell újítani a magyar politikát, kormányváltásra van szükség, fontos, hogy az ellenzék képes legyen összefogni és kibontakoztatni a sokszínűségét – fogalmazott.

Lásd még: Orbán rendelt híveivel, ellentüntetőkkel ünnepelt

Magyarország felébred  

A Momentum Mozgalom este fél 7-re hirdetett megemlékezést 1956 hőseire a Szabadság térre. 

Beszédek:
- Soproni Tamás: Forradalom és felelősség
- Orosz Anna: Mindenkit a politikába!
- Fekete-Győr András: Ébresszük fel Magyarországot! 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!