Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán rendelt híveivel, ellentüntetőkkel ünnepelt

nepszava.hu|2017. okt 23. 15:05, frissítve: 2017. okt 23. 16:47
[A+ A-]

Fotók: Tóth Gergő

Orbán Viktor miniszterelnök a Terror Háznál tartott beszédet október 23-án. Tudósítónk beszámolója szerint buszokkal hoztak embereket a miniszterelnök beszédére. Ligetvédők transzparensekkel érkeztek a helyszínre. 

A Hír TV fotókat is posztolt közösségi oldalára a "jelenségről":

Tudósítónk beszámolója szerint mintegy 20 ligetvédő érkezett a Terror Házához transzparensekkel "'56 emléke nem tűri a korrupciót!" illetve "Civilek a hazáért!" felirattal. Az állami beléptetés kapujánál némi szóváltás után a fideszes rendezvényeket biztosító Valton Security emberei kiszorították a ligetvédőket az Oktogonra, akik továbbra is vitatkoznak a kormányfő beszédére érkezőkkel.

Egy ligetvédő lány a sínekre feküdt, megállították a villamost. Egy maroknyi tüntető sípol, néhány fideszes üvöltözik velük  - jelenti tudósítónk az Oktogonról. Eközben egy hangszóróból lejátszották himnuszt, majd a síneken állva Orbán Viktor 2007-es beszédét. 

Orbán: Ha elvész a nemzeti függetlenség, mi magunk is elveszünk

A szovjet uralom egy történelem nélküli térbe taszított bennünket, "meg akarta semmisíteni a múltunkat és a kultúránkat is". Mint mondta, a fizikai és szellemi terror megismétlődése ellen a nemzeti emlékezet a legerősebb fegyver. 2002-ben "mementóvá emeltük, és egy múzeumot helyeztünk ide Budapest, Magyarország és Európa szívébe", hogy emlékeztesse mindig a világot: a magyarok szabadságvágyát nem lehet megfojtani. Azért állítottuk ide, hogy bennünket is figyelmeztessen: ha elvész a szabadság, ha elvész a nemzeti függetlenség, mi magunk is elveszünk - mondta a kormányfő.

"Mi nem csak emlékezünk, de nem is felejtünk"

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a saját szabadságunkat mindig nekünk kell megvédenünk, más sohasem fogja. "1956-ban az a csodálatos ország bontakozott ki az elnyomás félhomályából, amire mindig is vágytunk" - fogalmazott, kijelentve: a forradalom nemzeti forradalom volt. Azt is hangsúlyozta, hogy "mi nem csak emlékezünk, de nem is felejtünk. Azokat sem felejtjük el, akik velünk szemben álltak".

"A nyugatiak nem értették a forradalmat"

"Nem értették, miért harcolunk olyan túlerővel szemben, amelyet emberi számítás szerint aligha győzhetünk le. Nem értették, hogy azért küzdünk, mert a végsőkig ragaszkodunk a saját kultúránkhoz és életformánkhoz, és nem akarunk föloldódni senkinek az olvasztótégelyében" - mondta a kormányfő. "Azt akarjuk, hogy tiszteljék azt, akik és amik vagyunk", hiszen a magyarok ezer éven át őrizték Európa határait és küzdöttek a nemzeti önállóságukért. "Bátor és harcos nemzet vagyunk, amely jól tudja, akit nem tisztelnek, azt megvetik" - mondta, kijelentve: "azért nem értenek bennünket Brüsszelben ma sem, mert már akkor sem értettek".

"Európa vakvágányra futott"

Orbán Viktor szerint Európa vakvágányra futott, a pénzügyi spekuláns birodalom ejtette foglyul Brüsszelt és jó néhány tagállamát is. A miniszterelnök azt mondta, a 20. században katonai birodalmak okozták a bajt, most a globalizáció farvizén pénzügyi birodalmak emelkedtek fel. Nincsenek határaik, de van világmédiájuk, és vannak tízezerszám megvásárolt embereik. Gyorsak, erősek és brutálisak - tette hozzá. Három évtized után "újra veszély fenyegeti mindazt, amit Magyarországról és a magyar élet rendjéről gondolunk". A szabadság 1990-es kivívása után most újra történelmünk fordulópontjához érkeztünk - tette hozzá. 

"A globalizmus erői "homo brüsszelicusokká" akarják gyúrni a magyarokat"

A miniszterelnök közölte: "hinni akartuk, hogy a régi bajok már nem térhetnek vissza". Hinni akartuk, hogy a kommunisták hagymázas álma, hogy magyarok helyett "homo szovjeticust" faragjanak belőlünk, soha többet nem jöhet elő. Azt mondta, most elképedve látják, hogy "a globalizmus erői feszegetik az ajtót, és azon dolgoznak, hogy magyarok helyett homo brüsszelicusokká gyúrjanak bennünket".

Tudósítónk szerint a miniszterelnök beszédére 3-4 ezer többnyire idős ember érkezett, az állami média (MTI) a résztvevőket tízezerre becsülte. A tüntetők az imahirdetés végén levonultak a sínekről az Oktogonnál, a biztonsági emberek pedig külön terelték őket a kormánypárt hazainduló híveitől. A ligetvédők fütyülnek, a fideszesek kiabálnak, fotózzák őket. 

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!