Előző
Következő
új cikk

Belföld

Cserdi - Rejtélyes ütések, félbehagyott mondatok

Népszava|2017. okt 24. 05:04
[A+ A-]

Forrás: Cserdi község/Facebook

Bogdán László polgármestert sokan tisztelik az országban, ezért is furcsa, miért nem sikerül vele tisztázni, valóban leköpték-e, megütötték-e, el akarták-e gázolni egy lakossági fórum után.

Leköpték, megütötték és el akarták gázolni Cserdi polgármesterét – legalábbis erről szólnak napok óta a hírek. Az ügynek különös aktualitás adott az: Bogdán László polgármester nem sokkal korábban jelentette be, hogy ő szívesen látná azokat a menekülteket, akiket – helyi viták, botrányok miatt – végül nem fogadtak Őcsényben. A történtek kapcsán azonban egyre több a kétség és kérdés, Bogdán László pedig nem segít tisztázni az esetet, ígérete ellenére sem nyilatkozik.

Az ügy akkor került nyilvánosságra, amikor a Hír TV portrét készített Bogdán Lászlóról. A műsor szerkesztője, Péterfi Judit ugyanis az egyik közösségi oldalon – még a riportfilm leadása előtt – azt írta, hogy Bogdánt egy fórum után a közönség néhány tagja szidalmazta, leköpte, megrugdalta, és el akarták gázolni. Ezt olvasva megkerestük Bogdánt, hogy mondja el, pontosan mi történt, ám ő kérte, hogy előbb hadd menjen le a film, abból mindent megtudunk, s utána nyilatkozik. A film lement, és abban Bogdán elmondta, hogy bántalmazták, azonban a bűncselekmény elkövetőit, helyet, idejét nem árulta el. A film után újra hívtuk Bogdánt, ám ő nem vette fel a telefont, igaz, sms-ben visszahívást ígért. Erre hiába vártunk, és telefonját később se vette fel.

Az eset kapcsán az Indexnek nyilatkozott Horváth Aladár, a Roma Parlament Egyesület elnöke, s elmondta, hogy Bogdán szeptember 25-én náluk tartott fórumot, ám a budapesti rendezvényt követően nem történt atrocitás, a fórum szervezői kísérték ki a taxiig Bogdán Lászlót, már csak ezért sem érhette őt támadás. Az egyesület elnökének szavait a fórum közönségéből többen – név nélkül, de – megerősítették. Horváth hozzátette, hogy ha Bogdán nem tisztázza a nyilatkozatában elmondottakat, akkor feljelentik őt, mert szavai sértik a fórum és az azon megjelentek jó hírét.

Amúgy a Hír TV stábja valóban elkísérte az említett fórumra Bogdánt, ám a vitáról és a polgármester távozásáról nem készült felvétel.

A polgármestert azért próbáltuk szóra bírni, mert úgy véljük, hogy amikor bántalmazásáról beszélt, akkor azzal a társadalom jóérzésű tagjait megrettentette, elkeserítette, felháborította. Különösen annak tükrében igaz ez: mindez óhatatlanul összefüggésbe kerül azzal, hogy nem sokkal korábban jelezte, befogadná a menekülteket. Ám ha az esetről semmilyen – legalább közvetett - bizonyítékot nem oszt meg a világgal, akkor szimpatizánsait és törekvéseinek támogatóit elbizonytalanítja. Csakhogy, amikor Bogdán elmulasztotta megtenni a feljelentést, a történet valódiságát tette kétségessé – amint azt megtapasztaltuk – a polgármester feltétlen hívei körében is. Szerettük volna elmondani Bogdán Lászlónak azt is: ő eddig – a romákért küzdve és a migránsokról empátiával beszélve – sokat tett a társadalmat hiszterizáló erők ellen, viszont mostani, félbehagyott mondataival a hiszterizálóknak ad tápanyagot.

Az eset és a polgármester hallgatása azért is különös, mert Bogdánt sokan tisztelik országszerte. A falu függetlenként megválasztott, roma polgármestere ugyanis sokat és sokszor beszélt arról, hogy a cigányság tanulással, munkával, gyermekei okos nevelésével és törvénytisztelettel tehet legtöbbet önmagáért. Bogdán évek óta hangsúlyozza ezt, s óv attól, hogy a romák nehéz helyzetüket a többségi társadalom kirekesztő magatartásával mentegessék. A főképp romák lakta, 400 lelkes Cserdiben a helybéliek követik ezt a nézetet.

Ungár Tamás írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!