Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kamupártok - Nehezebb lesz, de nem lehetetlen

Népszava|2017. okt 26. 05:04
[A+ A-]

Népszava fotó

A pártvezetők eddig magánszemélyként nem viseltek felelősséget, még akkor sem, ha lenullázták a pártot, és nem tudták behajtani rajtuk a százmilliós közpénzeket – szögezte le lapunknak László Róbert, a Political Capital választási szakértője.

A kedden beadott Gulyás Gergely Fidesz frakcióvezető nevével fémjelzett törvényjavaslattal elvileg ezt akarják megakadályozni, kérdés, hogy gyakorlatban működhet-e. Mindenesetre ha elfogadják, akkor minden olyan párt, amely felvett az államtól támogatást a kampányához, de nem ér el a választáson fél százalékot, köteles lenne visszafizetni a pénzt. Az érintett pártok legfőbb vezető testületeinek tagjai egyetemlegesen, teljes vagyonukkal tartoznának visszafizetni a támogatás összegét.

A szakember szerint a módosítás a „behajtás” szempontjából a Kft. és a Bt. közötti különbséghez hasonlít: a Kft. esetében egyéni vagyonnal nem kell felelni, viszont Bt. esetében már igen. László Róbert úgy vélte, ezzel az elrettentő erő nagyobb, még akkor is, ha bizonyára így is lesznek majd, akik megpróbálják kijátszani a szabályokat. Eközben Tóth Zoltán választási szakértő a Népszavának azt mondta: az adószabályok szerint az adótartozást és azzal kapcsolatos büntetéseket lehet behajtani, de az egész vagyont nem lehet lefoglalni. – A kultúrállamokban nem úgy működik, hogy elkobozzuk az egész család vagyonát. Aki ellen a hatalom majd el akar járni, azokhoz küldik a TEK-et, viszont, azokkal, akiket ők bújtatnak „álpártba”, nem történik majd semmi – fogalmazott Tóth.

Abban a két szakértő egyetértett, hogy a mostani törvényjavaslattól egycsapásra nem oldódna meg a kamupárt-probléma. László Róbert szerint ahhoz, hogy eltűnjenek ezek a szervezetek, szükség lenne még arra is, hogy kincstári kártyán kaphassák meg a központi támogatást a pártok, valamint hogy szigorúan el kelljen számolni a kampányra kapott közpénzekről. A félszázalékos eredménytelenségi küszöb meghúzása azonban még ezek hiányában is egy jó irányba tett lépés lehet. – A legtöbb asztaltársaságnak, akik pártalapításon gondolkodtak, kedvét szegheti, hogy gyenge teljesítmény esetén mégsem vihetnek haza százmilliókat – vélekedett. Tóth viszont úgy látja, a módosítás biztosan nem állítja meg a burjánzást, a Fidesznek nem is az a célja, hogy visszagyűjtse az állam által kiutalt pénzeket, hanem, hogy lemorzsolja az ellenzékre, illetve a Jobbikra leadott szavazatokat.

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!