Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Sztrájkveszély a Metro áruházláncnál

Népszava|2017. okt 26. 05:25
[A+ A-]

ŐRSÉGVÁLTÁS A KASZ ÉLÉN - Sáling József utódja az elnöki poszton Kassai Zoltán - Fotó: Vajda József

Új elnököt választottak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) kétnapos kongresszusán Kassai Zoltán személyében, aki eddig titkárként képviselte az érdekvédelmi szervezetet a Tescónál.

A kongresszust követő sajtótájékoztatón a szakszervezeti vezetők a bértárgyalások során elért eredményeket tekintették a legfontosabbnak. Bejelentették, hogy november első hetében folytatódnak a bértárgyalások - már a a jövő évi béremelésekről -, a Tesco vezetői és a cégnél tevékenykedő két reprezentatív szakszervezet képviselői között. A szakszervezet a bértábla 20 ezer forintos emelését tűzte ki célul. Novemberben a többi kiskereskedelmi láncnál is megkezdik a bértárgyalásokat - tették hozzá.

Kiemelték: a kiskereskedelmi láncnál sikeresen megtartott sztrájk nyomán más láncok is emeltek, vagy legalább tárgyalóasztalhoz ültek a dolgozók érdekképviseleteivel.

Egyre feszültebb viszont a helyzet a Metro áruházláncnál a súlyos létszámhiány és a túlterheltség miatt - említette Sáling József, a KASZ tegnap leköszönt elnöke. Csütörtökön ülnek tárgyalóasztalhoz a cég vezetőivel, de ha nem lesz felhatalmazásuk az egyeztetésre a bérről és létszámról, akkor nem kizárt, hogy Metrónál is munkabeszüntetésre kerülhet sor. Az Auchan talán a Tesco sztrájk hatására is 30-40 ezer forintot emelt a béreken - tette hozzá a volt elnök. A Penny Market és a Spar munkavállalói a bér mellett a létszámhiány miatt is elégedetlenek - jegyezte meg Sáling József. (Ez utóbbi éppen tegnap jelentette be, hogy 13. havi bért ad dolgozóinak. a szerk.)

A szakszervezet eddig hiába szorgalmazta a kormányzatnál a munkatörvénykönyvének módosítását, mert az jelenlegi formájában munkavállalóellenes.

B. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!