Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kisebbségi kormányt alakíthat a cseh oligarcha

Népszava|2017. okt 28. 05:32
[A+ A-]

Milos Zeman cseh elnök újra az alkotmány határait feszegetné FOTÓ: MTI/AP/Petr David Josek

Milos Zeman cseh elnöknek a Barrandov televízióban elhangzott szavaiból egyértelműen kitűnik, kinek volt a legjobb, hogy rendkívül bizonytalan belpolitikai viszonyok alakultak ki az egy héttel ezelőtti parlamenti választás után: neki. Az államfő ugyanis saját elképzelései szerint alakítaná a belpolitikai történéseket, ismét feszegetné az alkotmány határait, amely eredetileg csak korlátozott jogköröket biztosít az államfő számára. Volt már példa ilyenre, még 2013-ban, néhány hónappal államfővé választása után, amikor kihasználva a belpolitikai válságot saját jelöltjét, Jirí Rusnokot jelölte a kormányfői székbe, aki több mint fél évig kormányozhatott.

Most is hasonló helyzet alakulhat ki, mert hiába kapott kormányalakítási megbízást Zemantól a voksolás győztese, a liberális populista ANO milliárdos elnöke, Andrej Babis, első nekifutásra aligha jár sikerrel, mert eddig csak a szélsőjobboldali SPD, a bevándorlás-, és romaellenes Tomio Okamura pártja jelezte, hogy szövetségre lépne vele. Babis azonban azt közölte, nem kíván koalíciót az egész Európa által aggódva szemlélt tömörüléssel.

Zeman azonban nem hagyná annyiban a történéseket. Az interjúban ugyanis jelezte, ha Babis első kísérlete kudarcba fullad, másodszorra is őt bízza meg a kormányalakítással, mert a második helyen végzett jobboldali Polgári Demokrata Párt (ODS) jóval kevesebb mandátumot szerzett, ezért annak elnöke, Petr Fiala nem szolgálna rá a miniszterelnöki tisztségre. (A cseh sajtóban már megjelentek olyan találgatások, hogy Fiala kísérletezhet a kabinet megalakításával.)

Az euroszkeptikus és közismerten oroszbarát Zeman elő is állt nagy tervével: szerinte mindenképpen Babisnak kell próbálkoznia a kabinet életre hívásával, mert előbb-utóbb úgyis úgy dönt, hogy az SPD-vel lép koalícióra. A négymilliárd dolláros vagyonnal rendelkező oligarcha eddig nem mutatott készséget erre, az azonban rendkívüli veszélyeket jelentene az Európai Unió számára is, ha egy ilyen szélsőséges párt kerülne a cseh kabinetbe.

Nem túlzás azt mondani, hogy a cseh politikai színtér vált a leginkább széttöredezetté Európában. Az eddigi kakukktojás a voksolás harmadik helyén végzett Kalózpárt volt, amelynek ideológiájáról vajmi keveset lehetett tudni. Mind több jel utal arra, hogy a „kalózok” a szélsőbalhoz állnak legközelebb, amit az is jelez, hogy Janisz Varufakisz egykori ultrabalos görög pénzügyminiszter is lelkesen ünnepelte a pártnak a választáson elért több mint tíz százalékos eredményét.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!