Előző
Következő
új cikk

Belföld

A megkérdezettek több mint fele kormányváltást szeretne

nepszava.hu|2017. okt 28. 13:43
[A+ A-]

Népszava fotó

A Publicus Intézet által, a Vasárnapi Hírek megbízásából készült felmérés szerint ugyanakkor az elmúlt két hétben egy százalékponttal nőtt a Fidesz támogatottsága, ami így 26 százalékon áll. Az MSZP tábora változatlan, 10 százalék, míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkenve 10 százalék.

Az október 11 és 17 között, 1002 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatás vizsgálta a pártok támogatottságát és a szavazási hajlandóságokat. A megkérdezettek több mint fele kormányváltást szeretne. A nem-kormánypárti szavazók majd' kétharmada szavazna egy baloldali együttműködésre, ha annak lenne esélye legyőzni a Fideszt, míg kétharmaduk ha szavazatával meg tudná akadályozni a Fidesz kétharmadát; köztük az LMP szavazók több mint háromnegyede, és a Jobbik szavazók majd' kétharmada.

A Fidesz szavazóinak száma az két hónapi csökkenés után, most újra egy százalékpontot növekedett, és így 26 százalék. A párt szavazóinak aktivitása továbbra is magas. Az MSZP támogatottsága két héttel ezelőtt mért csökkenés után most nem változott, és 10 százalék. A párt szavazóinak aktivitása továbbra is alacsony. A Jobbik támogottsága a elmúlt hónap növekedése után most egy százalékpontot csökkent, így 10 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása némileg növekedett.

2017_10_ppref.png

Az LMP a két héttel ezelőtt megnyert szavazóit megtartotta, így tábora 5 százalék. A DK támogatottsága most egy százalékpontot csökkent, és 3 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot, és ez most sem sikerült ez a Párbeszédnek, és az MLP-nek sem. A Kétfarkú változatlanul egy százalékon áll, a Momentum támogatottsága két héttel ezelőtt egy százalékpontot csökkent, ám most nem változott, ezzel 1 százalék. A bizonytalanok aránya 41 százalék.

2017_10_ppref_idosor.png

A megkérdezettek több mint fele kormányváltást szeretne, arányuk 2016 novembere óta 39 százalékról mára 54 százalékra növekedett, és egyértelmű többségbe kerültek. Az összes vizsgált társadalmi csoport közül egyedül a Fidesz szavazók azok, akik másként gondolkodnak, 92 százalékuk szeretné inkább ha a Fidesz maradna. Különböző ellenzéki szavazók 83 és 95 százalék közötti arányban kormányváltást szeretnének, és a bizonytalan szavazók majd' kétharmada is (58 százalék, 13 ellenében).

2017_10_kormanyvaltas.png

A nem-kormánypárti szavazók majd' kétharmada (62 százalék) szavazna egy baloldali együttműködésre, ha annak lenne esélye legyőzni a Fideszt. Az MSZP és a DK szavazókon túl az LMP szavazók háromnegyede (75 százaléka), és a Jobbik szavazók majd' fele (47 százalék, 47 ellenében) szintén szavazna egy baloldali együttműködésre ilyen esetben. A bizonytalan szavazók is több mint fele (53 százalék, 33 ellenében) szintén szavazna balra ezzel lenne esélye legyőzni a Fideszt.

2017_10_legyozni.png

A nem-kormánypárti szavazók kétharmada (66 százalék) szavazna egy baloldali együttműködésre ha szavaztával meg tudná akadályozni a Fidesz kétharmadát. Az MSZP és a DK szavazókon túl az LMP szavazók 85 százaléka, és a Jobbik szavazók majd' kétharmada (61 százalék) is szavazna egy baloldali együttműködésre ebben az esetben. Ha a kétharmad megakadályozása a cél, a bizonytalanok több mint fele (55 százalék) szavazna egy baloldali együttműködésre.

2017_10_ketharmad.png

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!